Служителите, помогнали на началника си Радко Димитров-Отвертката за унищожаването на паметта на мобилната подслушвателна станция, са станали свидетели на обвинението, съобщава "Труд".

Димитров бе шеф в дирекцията на МВР СДОТО, която отговаря за подслушванията, и се прочу с това, че изтърбуши с отвертка т.нар. кечър. Той не бе сам в това деяние, но помощниците му няма да получат обвинение. "Нали трябва да ни останат свидетели", обясниха подхода си обвинители по мегаделото за злоупотреби със СРС-та.

По него засега са разпитани 21 души. Те са основният кръг свидетели, но може да има и още разпити. Те обаче няма как да се проведат, докато разследването е спряно в очакване на падането на имунитета на бившия министър Цветан Цветанов. Зам.-шефът на ГЕРБ се прибира от Брюксел на 4 юни, а председателският съвет в парламента рано в сряда ще реши дали да вкара в зала имунитета му. Цветанов каза, че щом въпросът влезе в дневния ред, сам ще се откаже от защитата си.

Намеренията на обвинителите са процесът срещу Цветанов, Димитров и още трима бивши шефове на СДОТО да влезе в съда преди края на годината.

Техниката за подслушване е купена през февруари 2010 г. До избухването на скандала в последните месеци е нямало регламент за ползването . Само оборудването на един кечър струва 1,8 млн. лв. "Това не е обикновена кола, а оръжие, което може да бъде използвано за икономически шпионаж, изнудване и шантажи", твърдят прокурори.