Николай Кокинов е депозирал оставката си не само като административен ръководител на Софийски градски съд, но и като магистрат. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет, предаде репортер на novini.bg.

Днес сутринта Кокинов е внесъл още една молба, с която иска да бъде освободен и като магистрат. По закон такава молба не може да бъде разгледана - молба за освобождаване от качеството на прокурор, при положение че има образувано дисциплинарно производство. Няма обаче никаква законова пречка да бъде разгледана молбата за освобождаване от длъжността софийски градски прокурор, каза главният прокурор.

Все още не е ясно кой ще заеме неговото място, допълни Цацаров.

Най-голямото нарушение е, че прокурор Николай Кокинов е съобщил или дори - предал резултатите от прокурорската проверка за подслушването преди обявяването й. Господин Кокинов се опита да даде обяснение за този разговор, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

За нелицеприятните квалификации, които бяха дадени по отношение на колеги и журналисти, никой не може да мери и определя тона на други хора, както и формата на техния разговор, обясни главният прокурор.

"Това, което за мен беше най-неприятно, и най-голямото нарушение е, че се оказва, че господин Коников непосредствено преди съвещанието в моя кабинет, и непосредствено преди обявяване на резултатите от проверката на прокуратурата по незаконно използване на СРС-та, на практика обявява, съобщава или може би дори - предава явния доклад за тези проверки", каза Цацаров.

Не мога да кажа - дали е основание за наказателно производство, каза главният прокурор.

На 15 април Прокуратурата представи резултатите от проверката по сигнала на Сергей Станишев за незаконни подслушвания. Според разпространения запис стана ясно, че прокурор Кокинов предава по-рано тези резултати на срещата с Бойко Борисов и Мирослав Найденов.

Проверката, която е назначена трябва да установи дали има престъпление по служба и автентичен ли е записът. В хода на тази проверка ще се търси и източника на този аудиозапис. Този запис не е резултат от законово използвани СРС-та. Никой няма съмнения, че такъв разговор е воден, категоричен е Сотир Цацаров.

На въпрос какви действия предприеме прокуратурата, той обясни, че единият път е да стоят и да чакат да минат няколко години, а вторият път е да работим, спазвайки законите. Цацаров категорично заяви, че няма да превърне Прокуратурата на Република България в заложник на нечий интереси или не дай, Боже участник в политически игри на предстоящите избори.

Припомняме, че днес Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС ще разгледа казуса с разпространените скандални аудиозаписи с участието на градския прокурор на София Николай Кокинов.