Николай Кокинов ще бъде поканен на изслушване в Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) на 13 май, каза председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров след заседанието й.

Още в петък образувах преписка по случая със записите на бившия премиер, министъра на земеделието и градския прокурор. Беше взето решение да се самосезира комисията и да направи проверка. Реши се на 13 май, на следващото заседание на комисията, да се покани Николай Кокинов, както и да се съберат всички данни по случая, каза Ясен Тодоров.

Друго решение, взето от етичната комисия, да предложат на министъра на правосъдието да свика така нареченото извънредно заседание преди 9 май, на което да се обсъди Кокинов. Самият той е в отпуск в момента.

Николай Кокинов днес е депозирал оставката си освен като градски прокурор, и като магистрат. Това беше докладвано на заседанието на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет, каза Ясен Тодоров. Комисията излезе с решение - да предложи на министъра на правосъдието да свика заседание на ВСС. Първата му молба е за освобождаването му като административен ръководител. ВСС ще направи всичко възможно тази оставка да се разгледа в най-кратък срок, посочи Тодоров.

По отношение на втората молба на Николай Кокинов, за освобождаването му като магистрат, Ясен Тодоров обясни, че има процесуална пречка, тъй като се води дисциплинарно производство. „Считам, че когато това предложение се внася, трябва да са посочени и много процесуални нарушения. Ако има данни за дисциплинарно нарушение, няма как г-н Кокинов да се спаси от това”, посочи той.

Стана ясно и че днес членовете на комисията не са успели да се съберат пет подписа, колко са необходими за вземане на решение.
На въпрос защо отлагат решението за след изборите, Тодоров обясни че в следващите дни няма да има необходимия кворум.

Цялата тази история има и много голям политически оттенък, каза Ясен Тодоров. Комисията ще излезе с решение, обясни Тодоров. Аз съм един от хората, които трябва да вземат решение по случая, но не мога да изкажа мое мнение. Трябва да чуем какви са мотивите на Кокинов. Това, което съм могъл да направя като председател на Етичната комисия съм го направил, образувал съм преписка по случая и проверка. Когато има основания, уволняваме магистрати, посочи той.

Нищо фатално няма да стане, ако оставката на Николай Кокинов бъде гласувана другата или по-другата седмица.

Първата точка в дневния ред на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) е било да бъде поканен и изслушан гражданинът Чавдар Янев, който е заплашил, че ще се самозапали пред ВСС на 10 май.

Чавдар Янев, гражданин който беше разпънал палатка пред сградата на ВСС преди месец, е изпратил едно писмо, в което ни уведомява, че в последния работен ден преди изборите, на 10 май, ще се самозапали пред сградата на ВСС.

Не знаем какви са исканията на Чавдар Янев. С оглед на тези намерения, прецених, че на 29-ти април ще има заседание на комисията, на което Чавдар Янев да бъде поканен да изложи мотивите си и претенциите към съвета. Това беше първа точка от дневния ред на Комисията днес. Той не дойде, за да изложи мотивите си, обясни Ясен Тодоров.

От 14.30 часа днес ще има извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. В съобщението не се посочват причините за извънредното заседание на ВСС.