По инициатива на „Зелените” днес в центъра на Ботевград се раздаваха живи цветя на жители и гости на града. В акцията участваха кандидатите за народни представители от организацията в 26 МИР София област.


„Ние от партия „Зелените” сме хора, които се борим за съхраняване на природата и всички каузи, свързани с опазването й. Затова избрахме нещо по-различно като инициатива от заобикалящата ни чалга, най-общо казано. С тези цветя искаме да създадем настроение на ботевградчани”, каза Десислава Алексова – водач на кандидатдепутатската листа на „Зелените” за София област.
Едновременно с раздаването на цветя, представителите на природозащитната политическа партия събраха и подписи за две каузи. „Едната от подписките е за национален парк „Пирин” и за законност в Банско. Това, което ни подбуди, са апетитите за строителство в Банско и националния парк, част от който е под защитата на ЮНЕСКО. Става дума за инвеститори, свързани с офшорни компании.  Концесионерът „Юлен” АД е на едното лице, а „Болкан Холидейз” – на съпругата му, които от своя страна са свързани с финансиране от Първа инвестиционна банка. Когато имаме един монополист, няма как да се създаде конкурентна среда. Високите цени на ски картите са факт. Да не говорим, че цялата тази схема с предлагането на големите хотели и пакетните цени, включващи настаняване, хранене и ски карта, подбиват цените на малките хотели, собственост на жителите на Банско. По инициатива на концесионера бяха събрани около 8000 подписа за промяна на плана на национален парк „Пирин”, позволяваща застрояване и изсичане на значителни горски плащи. Искането за разширяване на ски зоната беше внесено в Министерски съвет. Ние се амбицирахме да съберем 80 000 подписа за защита на Пирин, които да внесем директно в Европейската комисия.
Подписката за Черноморието е съвсем отскоро – от откриването на кампанията на „Зелените”. Стартът бе даден с плаж върху бетона на езерото „Ариана”, защото природа по крайбрежието почти не остана. Искането ни е да се обяви голям парк „Българско Черноморие”, в който да влязат все още незастроените плажове, които са много малко на брой. През този месец ще събираме подписи и за двете инициативи”, обясни Десислава Алексова. Тя съобщи, че за защита на национален парк „Пирин” до момента са събрани близо 50 000 подписа. 


По време на акцията в Ботевград „Зелените” раздадоха и информационни материали, свързани с различни кампании.


„Един от приоритетите ни е за устойчива енергетика, чраз развитие на възобновяеми източници на енергия. Непрекъснато се говори, че те са по-скъпи, но това не е вярно. Енергията на слънцето и на вятъра е безплатна. Проблемът е в начина, по който се осъществява целият процес от страна на енергийната мафия.
Другата кампания, която водим, е свързана с компостирането. Зелените са активни участници в инициативата срещу генномодифицираните организми (ГМО). Това е една от успешните кампании, при които постигнахме забрана  за отглеждане на генномодифицирани организми на територията на страната. Насърчаваме развитието на биопроизводството. Подкрепихме протеста на пчеларите, който доведе до положителни резултати. В момента е на лице забрана на Европейско ниво на някои от пестицидните препарати за растителна защита. Още от 2009 г. насам се борим за активно гражданско участие в управлението на страната и граждански контрол, както и за улесняване инициирането на местни референдуми. Образованието и здравеопазването също са наши приоритети. В Парламента ще работим за качествено образование и достъпно здравеопазване. Насърчаване развитието на електронно образование, обучение и преквалификация на преподавателите в съвременните модели на образование, насърчаване на зелени училища и инициативи, медиация/ъвеждане на иновативни подходи за борба с агресията в училище, намаляване на корупцията във ВУЗ-овете. По отношение за здравеопазването искаме в Здравната каса да се осъществява финансов контрол от независими контрольори. Много от законите ни не са лоши, но липсва контрол. Така се създават предпоставки за корупционни практики , сподели Десислава Алексова. -Стремежът на „Зелените” е да влезем в Парламента. Ние винаги ще бъдем опозиция. Навсякъде в Европа и по света  „Зелените” са между 5 и 15% в Парламента. Независимо кое правителство ще дойде на власт, ние ще се борим да съхраним природата на страната ни”, допълни тя.


Публикуваме пълния състав на листата на „Зелените” с кандидатите за народни представители на София област:


1.Десислава Алексова - доктор на Нов български университет. Главен асистент в Международно висше бизнес училище – Ботевград. Експерт и член на Българската туристическа камара, с практически опит и интереси в областта на туризма и защитените територии. Има преподавателски опит в Нов български университет и други висши учебни заведения, участник в конференции и семинари, автор на научни статии, организатор на различни мероприятия със студенти и активни млади хора.


2.Ивайло Йосифов - ескперт по социални дейности. Работи със застрашени от социална изолация групи в София и Нови Искър. Семеен, с две деца. Един от дейните участници в местната организация на Зелените в Костинброд.


3.Росен Василев – от 1998 година е сътрудник на Българска фондация “Биоразнообразие”. Понастоящем е член на Управителния съвет на фондацията. Ръководил е проекти за природосъобразно планиране, развитие и образование. Сътрудничил е в проучвания на флората и растителността, съавтор е на научни публикации и научно-популярни книги. Завършил е Френската гимназия и Висшия селскостопански институт в Пловдив.


4.Петър Кърджилов - докторант в специалност “Кризисна комуникация” във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет. Бакалавър по “Връзки с обществеността” и магистър по “Електронни медии”.
Участник в гражданската инициатива срещу фракинга за шистов газ, гражданска група “За Витоша”, Българска антиядрена коалиция и др.
Изследва комуникацията при индустриални рискове и кризи с екологични и здравни последици; функции и политики на масмедиите. Автор на научни статии за рискове и кризи, и публикации в защита на българската природа.