Македония се отказва от подписването на договор за добросъседство с България, така в българската общественост се тълкува изявлението на македонския министър за външните работи Никола Попоски, че такъв договор "не е необходим", дадено в Брюксел, в интервю за Българското национално радио, това пише електронното издание 24 Вести.

От Министерството на външните работи нито потвърждават, нито отричат. Те се позовават на изявлението на Попоски, който, на въпрос, дали трябва договор за добросъседство между София и Скопие и дали ще има такъв договор въобще, отговаря:

„Моята лична позиция е, че не е необходим, че добросъседство не се създава на хартия, а с конкретни жестове и мисля, че между България и Македония има много добра основа да има отлични отношения. Между хората съществува това и сега. Дали ще има договор, е въпрос на факта, че от българска страна беше наложено това, като изключителна необходимост. Лично смятам, че е по-добре да няма договор, отколкото да има договор, който ще създава допълнителни проблеми”, казва Попоски, без да уточнява кое е проблематично в предложения текст.

Бившият посланик в София Абдурахман Алити, в телефонен разговор за 24 Вести, каза, че Договор трябва да се подпише. Той е убеден, че България нито има интерес, нито желание да блокира Македония по евроатлантическия път, а единственият виновник, ако това стане, ще бъде Скопие, смята Алити, допълвайки, че общата история е факт, който трябва да се приеме.
И Георги Спасов, който също така беше посланик в София, още есента излезе със становище, че Договор за добросъседство може само да спомогне за задълбочаване на отношенията между двете страни, като напомни, че България е първата държава, която призна независимостта на Македония.