Днес главният прокурор Сотир Цацаров ще внесе във Висшия съдебен съвет предложение постът на временно изпълняващ длъжността главен прокурор на София да бъде зает от Евгени Диков.

Той в момента е прокурор във Върховна касационна прокуратура и със заповед на главния прокурор ще бъде командирован в Софийска градска прокуратура. Ако ВСС приеме предложението, Диков ще изпълнява временно длъжността прокурор на София. Той е с много голям опит и добра репутация, обяви Цацаров, цитиран от репортер на novini.bg.

В момента този пост се заема от Роман Василев по две причини - тъй като съществува заповед от предишния прокурор Николай Кокинов и защото Василев е човекът с най-голям юридически стаж, подчерта обвинител номер 1.

Днес продължават разпитите по проверката на Прокуратурата на сигнала за подслушванията, съобщи Цацаров. Ще бъдат снети обяснения от още две лица, различни от тези, чиито гласове разпознаваме от разпространените в обществото СРС-та, допълни той. Дали ще бъда образувано наказателно производство, ще стане ясно, след като проверката приключи.

По думите му, засега категорично е ясно, че не са използвани СРС-та по установения законов ред.

Мирослав Найденов категорично е отрекъл в показанията си, че той е използвал такива СРС-та. Той е поискал да бъде пазен от МВР, не е защитен свидетел, подчерта прокурорът. Това направили и бившия премиер Бойко Борисов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов.

За втория скандален запис днес СГП ще извърши проверка.