По повод предстоящите парламентарни избори, Клубът на завършилите стаж в Парламента на Република България млади роми, подпомаган от Националния демократически институт на САЩ за България, проведе на територията на цялата страна национална кампания „Не продавам гласа си!”


В Община Ботевград инициативата бе организирана и  координирана от Радослав Христов – председател на Клуба на завършилите стаж в Парламента млади роми. Тя бе осъществена благодарение на група доброволци в кварталите с компактно ромско население в селата Новачене, Врачеш, Литаково, Скравена и Ботевград.
Целта на кампанията бе да подобри информираността сред ромската общност за прекратяването на престъпните практики, свързани с купуването и продаването на гласове.


„Преди започването на кампанията направих обучение на основната група доброволци -  10 младежи – роми и българи, за това как да обясняват на гражданите целта на нашата кампания. Тя започна на 2 май и приключи на 8 този месец. През това време бяха обходени седем ромски махали в селата Врачеш и Литаково, Новачене и Скравена, където залепихме плакати и раздадохме над 300 листовки. Доброволците ходеха от врата на врата и призоваваха хората да гласуват по съвест. Инициативата премина без конфликтни ситуации. Получихме пълна подкрепа от хората, с които се срещнахме. Някои от тях поискаха плакатите да бъдат залепени направо на портите на къщите им. От населените места също привлякохме доброволци, които се включиха в раздаването на информационни материали. Кампанията завърши успешно в ромската махала в Ботевград. Тук тя също протече спокойно. В кампанията бяха обхванати общо около 2000 човека”, сподели Радослав Христов.