Трябва да се каже ясно и категорично, че служебното правителство на Марин Райков се провали с организирането на Парламентарните избори. Служебното правителство трябва да понесе своята политическа отговорност.Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция.

Беше осуетен един мащабен акт на насилие срещу демокрацията със залавянето на тези фалшиви бюлетини, каза още Станишев.

Оказа се, че МВР бездейства, че една държава не може да осигури принтери, ЦИК не работи както трябва. Искам да ви кажа, че в чужбина изборният ден приключи вчера следобед, каза още той.

Не можем да признаем ГЕРБ нито за политически, нито за морален победител, защото не можем да кажем каква част от този вот не е купена или фалшифицирана. БСП постигна, като резултати в мандати, повече от двойно увеличаване спрямо 2009 година, ние реално увеличихме подкрепата си. Благодаря искрено на българските граждани за тази подкрепа и доверие. Ние излязохме с много ясна платформа и ще направим всичко възможно тя да бъде реализирана. Искам да направя едно обещание, ако вземем властта - никога повече в България няма да има такива срамни избори, защото те обезвериха много граждани и те не гласуваха. ГЕРБ целяха точно тази ниска избирателна активност, за да вкара своите патерици в парламента. Но това не сработи. България бавно и мъчително се освобождава от ГЕРБ.

На много от районите, в които нямахме представителство като Кърджали и Разград направихме пробив, това е показател за нашия успех, категоричен е Станишев.

От тук нататък стои въпросът какво вълнува най-много хората. Абсолютно безотговорно ще е да се иска касиране на изборите, това би означавало само едно – запазване на статуквото и оставане на ГЕРБ във властта. Това ще доведе до още по-безобразни избори под контрола на Цветанов. България има нужда от процес на прочистване от тази зараза, която доведе до рушене на държавността и на всякакво развитие в страната, която е засегнала всеки един сектор. Ние сме на път да постигнем първата цел, която си поставихме – сваляне на ГЕРБ от властта. Това е първата предпоставка за справяне с проблемите, заяви още червеният лидер.

Както ви казах в изборната нощ, ние ще започнем процес на разговори и на консултации с политическите сили, без ГЕРБ, защото ние няма да подкрепим статуквото. Второ – ще започнем преговори с партиите извън парламента, за да извлечем страната от сегашното отчайващо положение, за да дадем перспектива. Преговори с никой не са водени. Този процес стартира тези дни и той ще е прозрачен, ще се води пред медиите. Това е процес на формиране на мнозинство - парламентарно и извънпарламентарно. Ще разговаряме с много неправителствени организации и граждански инициативи. Няма да приемаме да ни извиват ръцете. Основният акцент трябва да бъде към създаване на икономическо развитие и създаване на работни места. Това е основна наша цел, както и темата за защита на майките и децата, както и програми за младежка заетост. Има огромен брой от проблеми, които са натрупани, но не са решавани през последните 4 години, а те са взривоопасни, каза Станишев.

ГЕРБ в момента водят задкулисни разговори и обещават планини от злато, ние няма да прави така, ще водим прозрачни разговори. Те ще търсят всякакви форми – шантаж, купуване, заплахи, но вярвам, че това няма да им се получи, защото това означава запазване на статуквото. Ще търсим създаването на политико-експертен кабинет.

Трябва час по-скоро президентът да свика Народното събрание. Ние вече имаме възприятие как да се промени работата на НС, за да виждат хората, че то работи за тях, смята Станишев.

По думите на Станишев на всичкото отгоре от  ГЕРБ се оказаха и неможещи.

Станишев заяви, че едва ли има някой, който да вярва, че докато ГЕРБ са на власт със служебното правителство, което се държи слугински, ще има честни избори. Това не означава, че няма да търсим отговорност от всеки, който е нарушил закона. Тези хора трябва да влязат в затвора. Следващите избори трябва да бъдат направени почтено, за да излязат хората и да гласуват, допълни още лидерът на БСП.

Михаил Миков заяви, че президентът някак си стои отстрани от всичко, което се случва в страната. България е Парламентарна република и спешното свикване на Парламента е продиктувана от тежката икономическа ситуация в страната. Той не трябва да чака едномесечния срок, който е предвиден в Конституцията. С едно бездействие на президента може да се подменя парламентарния характер на републиката. Изборите приключиха и ЦИК трябва спешно да обяви резултатите. Българските граждани се нуждая от стабилност, смята още Миков.

На въпрос дали е самоцел премиерският пост на Пламен Орешарски Станишев заяви, че нищо не е на всяка цена, като подчертавам, че тук не става дума за Орешарски. БСП ще понесе цялата отговорност като правителство. Предложил съм Орешарски не за да бъде похарчен, а защото отговаря на всички критерии, които трябва да има един премиер, категоричен бе Сергей Станишев.

Той допълни, че днес е имал разговор с Плевнелиев и държавният глава е показал, че има интерес нещата да се решат бързо.