Вчера Пенсионерският клуб „Ехо” в с. Лопян осъществи отдавна планирано посещение в Дома за стари хора в Ботевград.
Идеята за това дойде от там, че дългогодишната учителка от Лопян Цанка Мирчева е настанена в Дома. Тъй като самата тя е дългогодишен член на лопенския клуб и на певческата група към него, беше взето решение в нейна чест да бъде изнесена малка програма.
Песните, които групата изпълни, бяха посрещнати със задоволство от обитателите на Дома. Тъй като наскоро беше Великден, кошницата, пълна с червени яйца развълнува хората там. Като спомен от посещението ръководителят на лопянската група Пейо Мирчев остави на тръгване няколко буркана чист пчелен мед от Лопян.
Домът за стари хора в Ботевград е построен преди 2 години в един от най-хубавите квартали „Васил Левски”. Съвременна сграда на два етажа с разгърната площ от 1800 кв.м., прекрасно проектиран и поддържан парк. Цялата обстановка хармонира с новото училище „Св.св.Кирил и Методий” и новата детска градина, които образуват едни своеобразен „триъгълник” от модерно построени сгради.
Самият дом е с дневен бар, просторна трапезария, тридесет стаи с по 2 легла, хидравличен асансьор – категория лукс. Всяка стая е със самостоятелен санитарен възел, хладилник и телевизор. В дневните има мека мебел и плазмен телевизор. Настанени са 60 човека, за които има осигурена 24-часова медицинска грижа. Режимът е напълно свободен и хората се чувстват по-добре от колкото биха могли да искат.
Ако я нямаше табелата на входната врата, на която пише Дом за стари хора „Д-р Адриян Атанасов” и неговите обитатели, човек би приел, че влиза в 5-звезден хотел.
След посещението в Дома групата от Лопян посети новото училище, където си направиха снимка за спомен пред мозаечното пано на светите братя.
След това бяха и в откритият през 2005 година църковен храм в квартала. При отлична акустика и звучене, хористите изпълниха няколко църковно-славянски песни.