Официално откриха паметната плоча на поп Кръстьо в Ботевград. Тя е поставена на фасадата на църквата „Свето Възнесение Господне”. За откриването й дойдоха гости, сред които бяха Христо Темелски – директор на Църковния исторически и архивен институт към Светия синод, Георги Мишев – писател, Васил Колев – председател на фондация „Граждани срещу насилието”.

Хросто Темелски представи кратка биография на поп Кръстьо, който от 1876 до 1878 год. е бил архиерейски наместник в Орхание. Директорът на църковния исторически институт изказа благодарност на видните историци, писатели и общественици, които откриха факти, опровергаващи версията, че поп Кръстьо е предал Левски. Темелски подчерта, че сред тях са Жельо Желев, Тодор Кавалдижев, Филип Димитров, Николай Хайтов, нашият земляк Стоян Михайлов и др.

Инициатор за поставянето на паметната плоча е софийската фондация „Граждани срещу насилието”. „ Най-напред открихме паметна плоча на поп Кръстьо в Ловеч, втората е в Ботевград, а предстои да открием и третата във Враца” – съобщи председателят на неправителствената организация Васил Колев. Той информира още, че в скоро време ще излезе от печат книга за живота на духовника.