Изборите не бяха съвсем честни. Това заяви пред Дарик радио Янаки Стоилов от БСП. По думите му от „Коалиция за България” не настояват за нов вот и обявяването на изборите за нелегитимни, защото страната ни има нужда от стабилност и решения”. Стоилов бе категоричен, че е възможно при абсолютно честни избори да е имало и друг резултат, но няма начин да се провери контролираният вот.

„Да преиграем мача, защото имаме колебания в честността на играчите или на съдийската бригада? България не може да си го позволи!”, коментира Стоилов. По думите му нищо не гарантира, че и евентуален следващ вот ще бъде честен.

На въпрос дали би приел председателския пост на Народното събрание, Янаки Стоилов отговори: „Ако такова предложение бъде отправено към мен, аз нямам основание да го отклоня, въпреки твърде тежката и специфична ситуация. Редица случаи, в които определени решения логически и професионално изглеждат напълно вероятни, в политиката, особено в българската, не винаги се осъществят”. Стоилов допълни, че не вижда причина да не приеме подкрепа от ДПС и „Атака”, тъй като има достатъчно стаж в парламента.

По думите му, ако следващата седмица бъде избрано ръководство на парламента, по следващата седмица ще има връчване на мандат. Най-късно в средата на юни трябва да има правителство с „втория” мандат. Ако и той не бъде успешен, ще последва трети мандат, а ако се стигне до нови избори, то те биха били в края на август или началото на септември. Стоилов допълни, че се надява да не се стигне до подобен сценарий.

Янаки Стоилов бе категоричен, че най-бедните трябва да бъдат освободени от облагане. „Трябва да заменим плоското мислене и плоската политика в прогресивно мислене и прогресивна политика”, коментира Стоилов. „Необходимо е да се даде тази посока, която да изведе отново страната ни напред”, коментира експертът.

По думите на Янаки Стоилов въпросът със строителството на АЕЦ „Белене” не бива да бъде разделителна линия между партиите.