ИТН подкрепиха предложението на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС и БСП се въздържаха


Росен Желязков от ГЕРБ-СДС е новият председател на българския парламент, 49-и поред. Да застане на трибуната като пръв сред равни гласуваха 136 народни представители, а 94 се въздържаха. 


Нито един депутат обаче не гласува "против". Желязков получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и 11-те от ИТН.


Въздържаха се от БСП, ДПС и "Възраждане". Преди това, вторият кандидат Петър Петров, издигнат от "Възраждане", не събра нужната подкрепа. 


Петров получи само гласовете на своите колеги от "Възраждане" - 36 гласа "за", 59 парламентаристи бяха "против" и 139 се въздържаха.


Веднага след вота за него Желязков застана на трибуната, за да благодари преди да продължи вече той да води заседанието.


"Парламентарната традиция в такива моменти изисква да се кажат думи с тържествен характер. Аз обаче мисля, че не е моментът за патос и тържество. Всички ние осъзнаваме отговорността и тя е очакването на обществото за сигурност, справедливост и стабилност. Те предпоставят да водим процесите в посока, отговаряща на девиза на тази сграда, да създаваме съдържание с изразни средства, отговарящи на честта и достойнството на тази институция", заяви парламентарният председател.