Днес е един от най-красивите празници - Цветница. На този ден християните отбелязват влизането на Исус Христос в Йерусалим. В църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки.

Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася в дома си, където ги закача на вратата си за здраве. Сплитат се и венчета от осветената в църквата върба.

Клонките символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. Според фолклорната традиция днес завършва цикълът на моминските пролетни игри.

Привечер на Връбница на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости то е сключено.

В този ден се разрешава на трапезата да се сервира риба. На Връбница участвалите в лазаруването моми отиват на реката (на чешма или кладенец) и пускат по течението на водата приготвените венчета от върба. На която мома венчето изпревари другите, тя се избира за кумица. Момите и момците отиват в дома й, където тя ги гощава с варена коприва.

На първия ден на Великден всички отново се събират в дома на кумицата. Носят и червени яйца и обредни хлябове. След това отиват на хорото в центъра на старото Орхание.  

Имен ден имат всички, носещи имена на цветя и дървета -Иглика, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергина, Грозданка, Далия, Дафина, Делия, Делян/а/, Дилян/а/, Детелин/а/, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюла, Ива, Иглика , Калин/а/, Камелия, Карамфила, Китка, Камен, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Невена, Петуния , Ралица, Смиляна, Теменуга, Теменужка, Трендафила, Фидана, Цвета, Цветан/а/, Цветанка, Цветелин/а/, Цветомир/а/, Цветослав/а/, Цвятко, Череша Явор/а/, Ягода, Ясен/а/, Ясмина.

снимки: botevgrad.com