Деня на българската просвета и култура
и на славянската писменост


Отново е 24 май!
Отдалеч се чува духова музика, а усмихнати деца с цветя, знамена и балони, припяват „Върви, народе възродени…”. В колоните високо се извисяват портретите на националните ни будители.
Пред къщите щастливи хора пеят заедно с учениците и се присъединяват към празничното шествие.
Така започна празникът 24 май в с. Лопян, който продължи с изпълнения на учениците от училището в салона на читалището.
На сцената застават деца и екипът на днешните и бивши учители на училището, които тържествено изпълняват всенародния химн.
В своето слово по случай празника директорът на училището Мила Манчева аргументира възрожденския плам, с който училищният екип подготвя 24 май:
„С почитането всяка година на сътвореното от Кирил и Методий и техните ученици Наум, Климент, Горазд, Сава, Ангеларий, Константин ние гарантираме пред бъдещето, че просветата и грамотността няма да останат кауза само на едно грамотно малцинство, че буквите и книжовността ще ни помагат да величаем и съхраняваме българската духовност.
Благодарение на отстояваната апостолска мисия на редица българи за съхраняване на училища и читалища във всяко българско кътче, днес нашите деца имат възможност да не останат неучени и невежи. Пък и само по делата ще познаем доколко един народ е приел заветите на своите духовни учители.”
Читалищният салон оживя от веселите детски гласчета и бурните аплодисменти на публиката – стихове, посветени на Светите равноапостоли Кирил и Методий, прощаване на най-малките с детската градина, завладяващи изпълнения на вокалната група и щастливи първокласници, които демонстрират с гордост своите първи знания.
На отличните ученици-първокласници бяха връчени грамоти и награди.
За своите усилия училищният екип бе възнаграден с думите на публиката: „Почувствахме истинския дух на празника”.