Отново е 24 май!
Отдалеч се чува духова музика, а усмихнати деца с цветя, знамена и балони, припяват „Върви, народе възродени…”. Пред къщите щастливи хора пеят заедно с учениците и се присъединяват към празничното шествие. Децата от ученическият парламент, под вещото ръководство на госпожица Емилия Димитрова,  изразиха  своята благодарност към всички учители със стихове и поднесоха плакет!
Така започна празникът 24 май в с. Лопян, който продължи с изпълнения на учениците от училището. На сцената застават децата, екипът на днешните и  бивши учители на училището и заедно с певчески хор „Ехо“ с ръководител г-н Пейо Пеев  тържествено изпълняват всенародния химн. С песни, стихове и танци всички отдадохме своята почит и благодарност на просветители и будители.
В деня, посветен на светите братя Кирил и Методий, на славянската писменост и култура, сме длъжни да си спомним за делата на всички възрожденци по дух, чиито имена трябва да бъдат записани в историческата хроника на образователното дело.
Силата на просвещението се проявява в делата ни - в тях се оглеждат както полетът на мисълта, така и дълбочината на ума.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


Текст и снимки: Мария Фердинандова