Цената на един човешки бъбрек скочи колкото тази на тристаен апартамент в центъра на София. Предлагат обаче и такива на цената на една боксониера. Това показват обявите в няколко български сайта за продажби и покупки, пише „Монитор”. 60 000 евро иска само за единия си бъбрек Ани А., която е пуснала обява в един от най-посещаваните портали за електронна търговия. В нея 19-годишното момиче обяснява, че не пие, не пуши, живее природосъобразно и затова не би отстъпила от посочената сума.

Друг обаче, обозначил се в мрежата като zdraveniak, твърди, че е готов да се раздели с парченце от черния си дроб, което да се присади на нуждаещ се, за сумата от 40 000 лева.

Росица от село Обучище, Старозагорско, пък иска за бъбрека си 80 бона в левове. Тя е една от малцината, която още в обявата посочва показателите си: 39-годишна, кръвна група А+, клинично здрава.

Някои от търговците обаче хитруват и не посочват цената, а искат договаряне чрез мейли. Потребител с никнейм Bubger от Банско например е лаконичен - „prodavam бъбрек zdrav ne pija ne pusa”. Само допреди две години цената беше 40 на сто по-ниска. Независимо че продажбата на органи и тъкани у нас е забранена от няколко закона, хората се опитват да припечелят, тъй сега броят на трансплантациите е нищожен, обясниха от Асоциацията на бъбречно трансплантираните. От 21 трупни донори през 2010-а за последните две години имаме общо четирима. Системата буксува и много хора с тежки проблеми търсят алтернативни методи, макар че продажбата на бъбреци, сърца, черен дроб, клетки и роговица е забрана и се наказва с до 10 години затвор, признават специалисти, пише още изданието.

За донорство трябва да се говори повече, да се обяснява на хората, че когато ги няма, техните органи могат да спасят няколко човешки живота, заяви секретарят на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания и приятели Иван Димитров. Не минава седмица без в агенцията да се обяви някой, който да ни иска посредничеството за продажбата на някой орган. Хората трудно се убеждават, че това е незаконно, защото става дума за крайно бедни или пък такива, които имат човек, нуждаещ се от лечение в чужбина, обясни Димитров.

Като пример за добра популяризация на ползата от донорството той посочи последните две седмици, в които органите на двама донори спасиха живота общо на пет човека.

Сърби също се опитват да продадат органите си в България, като поместват обяви в наши сайтове. Те пробват да ги търгуват у нас, в Испания и Италия, тъй като за тях нямат пазар в собствената си страна, обясняват самите „донори” в обявите си.