Ако има човек в правителството, който да няма нищо общо със сферата на работа, то това е предложената за министър на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева-Бенчева. Тя е родена на 21 септември 1961 г. в село Джурово, Софийско. Завършила е българска филология във Великотърновския университет. Била е учителка в Ботевград. От 2009 г. е доктор на филологическите науки. Доцент е от 2004 г., а от 2011 г. - професор.


 Мариана Георгиева-Бенчева е била втора в кандидатдепутатската листа на ДПС в Ловеч за 42-рото народно събрание. Била е парламентарен сътрудник на лидера на ДПС Лютви Местан.


 Но ако в нейната кариера на преподавател по български език и експерт в образователното министерство при две правителства може да се намери допирна точка с младежта, то за спорта Георгиева-Бенчева е напълно непозната.


 Може би и той за нея (или поне от официално разпространената й визитката не става ясно). Мариана Георгиева-Бенчева е българист, професор по синтаксис в Института по български език към Българската академия на науките. Тя чете лекции по езикова култура, език и стил в медиите и политическа лингвистика в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Била е преподавател и Бургаския свободен университет. От 2001 г. до 2010 г. е директор на дирекция „Студенти, докторанти и специализанти" в Министерството на образованието, младежта и науката.


На предизборна среща в Демир баба теке Георгиева заяви: "Повярвах силно в политиката на ДПС, защото ДПС е учител по демокрация за всички политически сили в съвременна България".

"Повярвах в политиката на ДПС, защото в тази политика на едно от първите места е образованието. Аз като професор по езика искам да кажа, че ще работя така, че вашите деца, когато ходят на училище, заедно с учебниците си по български език да носят и учебник по майчин език", казва Георгиева Бенчева.

Новината шокира спортната ни общественост, тъй като всички очакваха на най-високия пост да застане човек, който е доказан на спортното поле – било като състезател, било като ръководител.


 Номинираната за министър на младежта и спорта Марияна Георгиева – Бенчева е била активна по време на предизборната кампания. На митинг на ДПС на Демир Баба теке на 03.05.2013 тя държи пламенна реч. В нея обяснява, че е професор по езика и като такъв ще се бори заедно с учебниците по български език децата на избирателите на ДПС да носят в чантите си учебник по майчин език.


 Никой в България все още не може да разбере, какво общо има със спорта един професор по синтаксис издигнат от квотата на ДПС.


Вижте какво каза Мариана Георгиева-Бенчева на предизборна срeща в Демир баба теке:


http://www.youtube.com/watch?v=g4Ndatk4gw8&feature=player_embedded