В петък – 31 май, от 19 часа в големия салон на читалище „Христо Ботев” ще се състои концерт, посветен на 50-годишнината от началото на танцовото изкуство в Ботевград.
Повече за събитието и историята на танцовото изкуство разказва Стоян Стоянов – хореограф на танцов състав „Ботевград”: „Идеята за събитието дойде след разговор с читалищното настоятелство. Първоначалната идея беше да отразим 50 години от създаването на танцов ансамбъл „Ботевград”, но връщайки се назад в историята на танцовото изкуство в Ботевград, ще видим, че е имало различни формации, съществува ли са различни групи – към Профсъюзите и към различните предприятия. За да не прозвучи ангажиращо, решихме да посветим концерта на годишнината от танцовото изкуство. Всъщност името на танцов ансамбъл „Ботевград” датира от 2001 година, когато преминава към читалището и г-н Терзийски се завръща като негов ръководител. Много хора имат заслуги за развитието на танцовото изкуство и като изпълнители, и като хореографи. Ботевград винаги се е славил в средите на танцовото изкуство като средище на такива хора. Самото танцово изкуство се заражда през 1963 год., когато се създава Профсъюзният дом на културата. Към него се сформират различни състави. Първият е танцовият състав. Човекът, който е имал виждане и се е заел с организацията на танцовото изкуство, е г-н Васил Терзийски. Постепенно съставът започва да набира скорост, създава свой репертоар. Друг човек, който е оказал много голямо въздействие върху танцовото изкуство, е Кера Михайлова. Тя е помогнала за закупуването на носии на танцьорите, за автори, които да поставят танци. През 1974 год. ансамбълът към Профсъюзите се явява на преглед на художествената самодейност. Тогава печели първо място – златен медал. На следващия фестивал, който е през четири години, завоюва званието „Представителен”. И така до 1989 година, когато се преустановява провеждането на тези фестивали. Доста хора, които са били танцьори, постепенно поемат по пътя на професионалната дейност.
Заслуга за развитието на танцовото изкуства има и Ваня Петрова. Първоначално тя е била помощник на Васил Терзийски, а след това създава танцов състав към Завода за попупроводници. Той е бил един доста добър състав.
Интересен е фактът, че най-добрите танцьори от този край са били попълнение в професионалните ансамбли. Знаем, че проф. Кирил Дженев от Осиковица създава ансамбъл „Тракия”. Преди това е бил в ансамбъл „Филип Кутев”. Именно той е човекът, който е подбрал най-добрите сред местните танцьори за професионалните ансамбли.
Многобройни са участията на ботевградските състави на фестивали на танцовото изкуство в бившия Съветски съюз и в европейските държави. След промените една част от тези състави престават да съществуват, а други се събират и продължават своите изяви под ръководството на различни ръководители – Петър Вълчанов, Бойко Димитров, Веселка Божкова и други. През 2001 год., по думите на един от ветераните в танцовото изкуство – Марин Маринов, групите идват към читалището. От всички състави се събират хората, които имат желание да танцуват. За ръководител е поканен Васил Терзийски.”.


През 2002 година сегашният хореограф Стоян Стоянов е повикан да изготви препоръка на състава. През това време той е ръководител на танцовия състав в Етрополе. През 2005 год. в Ботевград се провежда подготовката на танцовите групи от Софийска област, които участват в големия концерт в НДК по повод влизането на България в Европейския съюз. Тогава ръководството на местното читалище води разговор със Стоян Стоянов да работи и за ботевградския състав. Той става помощник на Васил Терзийски. След смъртта му през 2007 година, Стоян Стоянов поема ръководството на състав „Ботевград”.


„Имаме участия в различни фестивали. Едно изключително хубаво турне проведохме в Унгария. След това бяхме в гр. Агрополи, Италия, където ни бе отредено първо място за хореография. Радвахме се на многобройна публика на фестивала в Памуккале, Турция. През 2009 година имахме участие в Румъния, в Словения и в други държави. Това са фестивали, които се провеждат под егидата на ЦИОФФ – международна организация за фолклор. През 2011 година бяхме в град Льовен – Белгия. Фестивалът съвпадна с Великденските празници. Там публиката също ни прие много радушно. През миналата година имахме участие в така наречения фестивал на великаните и маските във Франция. Най-добрата оценка бе дадена на нашето представяне”, сподели още Стоян Стоянов и допълни: „Опитваме се по някакъв начин да възстановяваме, да поддържаме традицията, да променяме част от репертоара. От тази година, след излизането в отпуск по майчинството на колегата Нина Велева, аз поех всички танцови групи. В предстоящия концерт ще участват и петте детски танцови групи – от най-малките до най-големите. Участие, разбира се, ще вземе танцов състав „Ботевград”, който е добре познат на ботевградската публика.”.


Стоян Стоянов изрази благодарност към общината за това, че през годините е подпомагала финансово участията на танцьорите.


След юбилейния концерт предстоят две участия на ботевградските танцьори. На 30 юни фолклорен състав „Ботевград” ще пътува до Литва, където ще се представи във фестивал с конкурсен характер. Той ще продължи десет дни.
По-малките възпитаници на Стоян Стоянов ще участват във фестивала „От Трън по-убаво нема” в град Трън. Местният хореограф е поканен в състава на журито. По тази причина учениците му ще се представят в извън конкурсната програма.


Според Стоян Стоянов българите днес обичат фолклорните танци. Доказателство за това са и клубовете „Хоро”, създадени в много градовете на страната, включително и в Ботевград. В тях участват предимно зрели хора. От своя страна те се стремят да предизвикат интерес у децата си към традиционните български танци.