В село Скравена бе отдадена почит към светлия подвиг на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Празничната програма включваше редица прояви през целия ден, кулминацията на които бе тържествената проверка-заря, състояла се тази вечер на площада в селото.


Официалното честване в Скравена на 137-та годишнина от гибелта на Ботев и неговата чета уважиха кметът на Ботевград Георги Георгиев, председателят на ОбС Йорданка Лалчева, Цветан Николов – председател на местната структура на ветераните от войната, общински съветници, представители на партийни и неправителствени организации, на частни и общински фирми, на училища и детски градини, жители на село Скравена.


Слово за живота и делото на Христо Ботев прочете Маргарита Кирова – председател на НЧ ”Христо Ботев - 1884”.


В знак на призтелност към героите цветя пред паметника-костница поднесоха кметът Георги Георгиев, Общински съвет Ботевград в лицето на Йорданка Лалчева, депутатът Даниел Георгиев, Общински съюз на ветераните, кметствата на Скравена, Новачене и Врачеш, културни институции, училища, детски заведения, фирми, партийни и неправителствени организации.