Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който е на посещение в Брюксел, заяви, че реорганизациите в спецслужбите могат да застрашат не само сигурността на страната ни, но и сигурността на Европейския съюз.

Уволненията на ръководни кадри в МВР Цветанов определи като необоснована политическа чистка. "Това са хората, които са лицето на министерството в съответните областни дирекции.", каза той, цитиран от БНР. "Те никога не са били съпричастни към политически каузи. Оценката, която съм дал за тях, е на база на професионалните им качества и се гордея, че съм работил с всички тези директори. Всичките са били действащи служители, в голямата си част са минали на допълнителни квалификации в правоохранителните агенции на съответните наши евроатлантически партньори. Винаги са се ползвали с необходимото уважение, доверие и затова имахме тези успехи.", категоричен беше Цветанов.

Цветан Цветанов допълни, че Европейската народна партия и Европейската комисия ще следят отблизо прокурорската проверка срещу него за незаконно подслушване. Той не очаква да бъде задържан след връщането си в България и отпадането на имунитета му на депутат. "Няма логика това нещо да стане. Това е начален етап за стартиране на досъдебно производство.", продължи Цветанов. "Има толкова доказателства, които трябва да бъдат събрани, и затова трябва да отпадне този имунитет, за да може да се види каква е истината. Прокуратурата, когато беше входиран този сигнал, тя трябваше да предприеме действия за проверка. В момента, в който тя е преценила, че трябва да има образувано досъдебно производство, разбира се, че тя ще го приключи на един етап и ще се види всъщност, че няма достатъчно доказателства за тези твърдения, тиражирани от лидера на ПЕС Сергей Станишев в предизборната кампания.", обясни той.

Председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Жозеф Дол е окачествил повдигнатите срещу Цветанов обвинения като политически, коментира Цветанов пред журналисти в Брюксел. "Когато говорих с Жозеф Дол и му дадох цялата хронология на този случай, за внушенията - над 350 000 бюлетини, близката връзка с ГЕРБ, той дори ми каза и даде пример със себе си. Той 4-5 години е бил разследван и това, което ми каза, е "Това е политическо и ти трябва да се въоръжиш с много търпение и да си щадиш нервите, защото когато всичко това приключи, ти ще бъдеш много по-силен". Всички тези действия ще се наблюдават и разбира се, те ще представляват интерес, предполагам и за ЕК.", коментира Цветанов и добави: Тук обаче си задаваме въпроса – защо имаме такава бързина по този случай, а нямаме такава бързина по случая "Хохегер".

Преди да замине за Брюксел Цветанов обеща, че след като се върне на 4-и юни, ще се откаже от депутатския си имунитет, за да може прокуратурата да си свърши работата. Според Цветанов присъствието на Цветлин Йовчев в правителството се дължи на ДПС и лично на депутата Делян Пеевски.