Разгледахме част от неотложните стабилизационни мерки - увеличава се размерът на помощта за първокласниците, майчинските и социалните помощи. Обсъдихме и редица други въпроси - ще организираме среща с работодатели и синдикати, за да се сформира работна група, която да реши намаляване на някои административни такси.

Това каза на пресконференция след заседание на Министерски съвет, която можете да гледате тук, премиерът Пламен Орешарски.

Той съобщи още, че министрите няма да излизат в отпуска това лято, за да могат да решават належащи проблеми. По думите му за първото заседание на министерски съвет е имало събрани наистина много точки, повечето от които той е върнал по министерствата да ги преразгледат и върнат, ако е необходимо. Разгледани са още теми за фискалната политика. Обсъдихме и други въпроси, за които не сме приемали решения, каза Пламен Орешарски.

Според него пътят, по който трябва да се върви, е възстановяване на икономиката и насърчаване на икономическото развитие, защото всички други инструменти дават временен ефект. Основното усилие ще насочим към възстановяване на бизнесклимата, насърчаване на инвестициите - предимно местни, но и чужди.

Правителството може само по-справедливо да преразпределя. Ако ме попитате кога ще стигнем средноевропейското ниво, периодът е дълъг, посочи Орешарски. По думите му България никога не е била по-зле.

Ще бъдат подпомогнати още над 14 000 първокласници, 4 900 000 лв. са отпуснатите средства, съобщи социалният министър Хасан Адемов. Той обясни подробно взетите решения за увеличаване на еднократната помощ за първокласници, социални целеви помощи за отопление, за увеличаване на майчинските. Министерски съвет прие протоколно решение за мерки в социалната сфера. Основният мотив за предлаганите мерки е предлагане на допълнителна специална подкрепа на най-засегнатите от кризата в България, каза той.

По думите му при отпускане на помощта за първокласниците целта е превенция за ранното отпадане на децата от системата на образованието.

Трябват ясни гаранции, че ще се създава една нова бизнес среда и няма да има административен натиск, за да е по-лесно инвестирането и да се освободят нови работни места, заяви финансовият министър Петър Чобанов. Според него има риск от неизпълнение на приходите в бюджета от малко над 1 милиард лева. По отношение на разходите, също има риск от допълнителните разходи, защото има редица разходи, които са отлагани, за да бъдат изпълнени от следващо правителство, каза Чобанов.

По думите му основен проблем са просрочени задължения. В момента рисковете са за допълнителен дефицит в размер на 2.4% от брутния вътрешен продукт. Моят съвет към министрите беше да търсят вариант за оптимизация. Вратата към допълнителни разходи не може да се счита за отворена, заяви Чобанов. Възможността за плащане на данъци изисква преди това да има доходи. Това може да се случи от една страна чрез ясни гаранции, че ще се създава една нова бизнес среда, ще се престане с този административен натиск, за да се покаже, че бизнесът може отново да инвестира, да се създават нови работни места, каза министърът на финансите. Той увери, че няма да се актуализира бюджетът, а само ще се оптимизират сумите.

Премиерът Орешарски потвърди подаването на оставката на ДКЕВР Евгения Харитонова, както и на цялото ръководство на дружеството. Той увери, че до края на работния ден ще станат ясни новите имена в ДКЕВР. Според Орешарски енергетиката е в много тежко състояние, но правителството няма да допусне ново увеличение на цените.

По думите на Орешарски данъците са само един от факторите за насърчаване на икономиката. Той каза, че българската данъчна система в настоящия си вид е между най-добрите, от гледна точка насърчаване на стопанската активност. По отношение на данъчната система няма какво толкова да се направи, каза Орешарски и добави, че само благоприятната данъчна обстановка стимулира инвестициите.

Очаквайте подробности.