180 народни представители бяха "за" оставката, 8 "против", 8 се въздържаха


Прламентът прие оставката на правителството на премиера Пламен Орешарски. 


От 196 депутати, участвали в гласуването, 180 бяха „за“, 8 - "против", а други 8 се въздържаха. 


Това стана ден след като премиерът подаде оставка в деловодството на парламента след малко повече от година управление.


Министерският съвет ще изпълнява функциите си до назначаване на служебния кабинет. 


"За" оставката на кабинета гласуваха 93-ма депутати от ГЕРБ, 40 от "Коалиция за България", 30 от ДПС и 14 от "Атака". Осем народни представители от левицата бяха "против". Въздържаха се седем депутати от "Коалиция за България" и един от ДПС. Решението беше посрещнато с ръкопляскания и със ставане на крака от депутатите от ГЕРБ.


Министър-председателят и министрите му бяха освободени от парламента след кратки дебати между партиите. Единственият лидер, който се включи в тях, бе този на ДПС - Лютви Местан.


Председателят в оставка на БСП Сергей Станишев и шефът на „Атака“ Волен Сидеров не дойдоха за оставката на кабинета в парламента. Станишев вече не е депутат, а Сидеров е на предизборна обиколка в страната.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пропусна изказванията, защото излезе от парламента малко след началото на дебатите с думите: „Имам малко работа“. После обясни, че не иска да слуша партийни речи, и се върна за гласуването.


След гласуваната оставка на кабинета на ход е президентът Росен Плевнелиев. Той трябва да връчи мандати за съставяне на правителството, а след като според очакванията те бъдат върнати, да назначи служебно правителство, което да подготви предсрочните избори на 5 октомври. Очаква се новият служебен кабинет да стане ясен в началото на август.