"Има  нещо символично и знаково, че "Атака" поставя началото на първия парламентарен контрол. Хубаво е, че министрите се явиха бързо на парламентарен контрол, което досега никога не се е случвало", заяви от парламентарната трибуна депутатът от "Атака" Венцислав Лаков.

Той попита Пламен Орешарски каква е цената на полетите на бившия премиер с "Авиоотряд 28" и дали са унищожени документите за тези полети. Лаков припомни, че вече има слухове, че с "Авиоотряд 28" са пренасяни пари.

Пламен Орешарски от своя страна отговори, че при подготовката на отговора се е натъкнал на редица слабости. "Заявките не са завеждани по надлежен ред и администрацията на МС изпитва затруднения в момента", поясни премиерът. Той допълни, че от услугите на "Авиоотряд 28" имат право да се възползват освен премиера, а и министрите от едно правителство.

Орешарски съобщи, че за периода 1 март 2011 до 341 май 2012 година Министерски съвет е заплатил за полети 1 653 699 лв. "Тази сума не включва периода преди март 2011 година, когато "Авиоотряд 28" е бил към Министерство на транспорта. Сумата включва само полети, използвани от премиера", поясни министър - председателят.

"От информация от генералния директор на авиоотряда за периода август 2009 -март 2013 г. са извършени 309 полета със самолети и хеликоптери на авиоотряда в различни направления. За периода август 2009 г. - февруари 2013 разходите по изпълнение на полетите са в размер на близо 3 млн. лв. Тези данни не са разграничени по заявители", информира още Орешарски.

Премиерът съобщи, че не му е известно, че са унищожени документи за полети, но поясни, че не може да заеме категорична позиция по въпроса, заради неправилното въвеждане на данните.

"Поради големия интерес и обществената чувствителност по този въпрос е разпоредена проверка, която ще приключи на 26 юни и документите ще бъдат представени на временната анкетна комисия", съобщи още Пламен Орешарски.