„Самоделен театър 11” при читалище „Христо Ботев” – Ботевград за първи път участва в международния театрален фестивал на любителските театри в Каварна. Тазгодишното издание на форума, 16-то поред, се проведе от 4 до 9 юни. Участие в него взеха общо 22 театрални колектива. Те бяха допуснати след предварителна селекция, извършена от комисия от професионални експерти в областта на театъра от общо 42 състава, подали заявка за участие. 
Награди получиха10 състава, сред които е „Самоделен театър 11” с ръководител Светла Въжарова. Нашите театрали се представиха с пиесата на Стефан Цанев – „Деца на света”. На трето място в категория „Най-добра мъжка роля” бе класиран Лъчезар Милатинов. Той получи статуетка и грамота от организаторите – Община Каварна и читалище „Съгласие”.


„Ние бяхме селектирани в категория камерни състави. Може би за това, че в пиесата участват трима човека. За наш лош късмет останалите състави, които трябваше да се представят в тази категория, не се явиха на фестивала. По тази причина не бяха присъдени награди. Най-хубавото, което се случи, като изключим наградата на Лъчезар Милатинов за най-добра мъжка роля, беше пълният салон по време на нашето представление, както и това, че след края журито също ни аплодира на крака. Голямо удоволствие за нас бе, че на другия ден ни спираха случайни минувачи по улицата, за да ни поздравят и благодарят за това, че нашата игра ги е развълнува. Самият факт, че бяхме допуснати за участие и имахме възможност да се конкурираме със състави, които се подготвят от известни имена в театралните среди – Бойко Илиев, Мариус Донкин, Николай Априлов и други, е голям пробив за нас. Бяхме поздравени лично от председателя на читалищното настоятелство и от зам.-кмета на Община Каварна, която закри фестивала, разказа Светла Въжарова. – Организацията на форума беше на много високо ниво. Направи ми приятно впечатление, че много млади хора бяха ангажирани с техническото оформление. Те изпълняваха отговорно задълженията си”, сподели още тя.


През изминалите години фестивалът в Каварна се радва на изключително голям интерес от страна на български и чужди любителски театрални състави. От 2004 г. е с международно участие и под егидата на кмета на града. Фестивалът е включен в културния план на Министерството на културата. 


„Винаги се стремим да подготвяме сериозни пиеси, с които да кажем нещо съществено на публиката. Отдаваме се на ролите си, защото обичаме театралното изкуство. Това се забелязва на форумите, в които участваме. Затова и поканите към нас стават все повече ”, допълни Светла Въжарова. 


„Самоделен театър 11” е получил покана за участие и в друг престижен театралния фестивал - „Звезден прах”. Той ще се проведе в края на този месец в Кнежа. Форумът също ще бъде с международно участие.