Байовица е махала в землището на Черни Вит, където минава границата между Тетевенска и Етрополска община. Повече от 17 000 дка е поземления фонд на Община Етрополе, които се водят към землището на Брусен: Байовица, Варовитски дол, Пътно бърдо и Гребена.
Шеста година там продължава изпълнението на Проект по Програмата за развитие на селските райони 2007-20013 по мярка „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивна дейност”. Казано по-простичко, подготовка за залесяване и залесяване на повече от 70 дка горска площ  в отделите 210 Щ и 213 Ж.
Това разказаха пред наш представител общинските лесничеи към нашата община Илиян Христов, който стопанисва горския фонд в посочения район и Митко Тодоров, когото познаваме повече като Мичона. С тях посетихме на място цитираните отдели.
В отдел 210 Щ теренът е залесен с фиданки от бял бор и сребролистна липа. В ход е първо отглеждане на засадените култури. Няколко човека работеха и в деня на нашето посещение.
В другия отдел 231 Ж е започнала подготовка за залесяване на терена, който включва почистване от дървета и храсти, подготовка на почвата и самото залесяване. Където има нова подраст на храсти, предстои отново почистване. Едрата маса се извозва извън терена, а клоните и по-дребните храсти се изгарят на място. Помислено е и за противопожарното обезопасяване на дейността с  противопожарни ивици земя непосредствено пред съседните терени.
Работната ръка се набира предимно от Тетевен, Бабинци, Глогово, Галата, Градешница и от Черни Вит. Различните видове дейности изискват различен брой работници, чието количество и състав не винаги е еднакъв.
На фона на изсичане на горите, се убедихме, че се мисли и за тяхното възстановяване.
За едно такова мероприятие вече  писахме на 6 април 2012 г. за служители от Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД и Геотрейдинг ООД, работници от горското стопанство и 30 ученици и учители от СОУ «Христо Ясенов», ОУ «Христо Ботев» и Професионалната гимназия в Етрополе, които засадиха тогава фиданки от явор, бял бор и бук върху 10 дка опожарени горски терени в местността Пътно Бърдо над Черни вит, които са част от горския фонд на Етрополска община.
Залесителната дейност там продължава и сега.