Колко лесно могат да се сближават хората от различни държави, когато са носители на едни и същи  корени в произхода си. И, ако езикът може и да затрудни общуването, то песните, музиката  и танците го улесняват винаги.
Така се получи и тази вечер на централния площад в Етрополе.
Празничният концерт беше осъществен и изпълнен чрез умелото съчетаване на изявите на самодейните състави от Етрополе и град Бела Паланка, РСърбия. Гостите се представиха с танцов състав, певческа група, балет и индивидуални изпълнения. Не можеше да не направи впечатление, че и мелодиите, и танците им се доближаваха максимално до нашенските хора. Дори някои елементи в носиите, като елечетата, "потурите" и извитите в предния си край нагоре кожени цървули са близки до нашите от недалечното ни минало. Единствената разлика  е, че в тяхната носия при жените преобладава белият цвят  - „белодрешкова”.
Приликата в играта на двата народа пролича в  края на концерта, когато хорото „слезе” от сцената и се изви на площада. 
Концертът започна с изпълнението на детската и женска вокални групи на Диляна Гоцева, с картина от пролетното люлеене на младите момичета на мегдана. Със свои изпълнения се представиха и други самодейни състави на НЧ „Тодор Пеев-1871”-групата на Кирил Лихарев, изпълнения на тамбура, Танцовият състав „Балканска младост”, с ръководител Калинка Пушкарова. Дори имаше и съвместно изпълнение на танцовите групи от Етрополе и Бела Паланка с „надиграването”, което беше спечелено от любовта на двамата млади - сръбският ергенин и мома етрополка. 
Само за един ден пребиваване в Етрополе техният балет е подготвил за сцена и представи импровизиран танц в съпровод на песен на Етротон”.
Вили Рай, с песента "Ех, да ми е..." и младежката духова музика направиха един запомнящ се финал на тазвечерния концерт-спектакъл, посветен на дружбата между двата града Етрополе и Бела Паланка.
Тази дружба беше окончателно „подпечатана” с изпълнението на общото хоро на площада от представителите на два славянски народа. В знак на уважение към изпълнителите, кметът инж. Богомил Георгиев и председателят на Общинския съвет Христо Андреев, им поднесоха прекрасна кошница с цветя.