На 19 януари Bulgaria ON AIR ще започне излъчване на новото специализирано предаване за съвременна култура, изкуство и културно-творчески индустрии “Мултимедия”. То ще върви в ефира на телевизията всяка събота и неделя от 9.00 до 10.30 часа, а негов автор и водещ ще е Даниел Ненчев, обявиха Bulgaria ON AIR в прессъобщение, разпространено до медиите.


Предаването ще се стреми да отразява най-значимото от театъра, киното, съвременното изкуство, литературата, музиката и новите технологии. Друг фокус ще бъдат дизайнът, архитектурата, рекламата и новите медии.
“Предаването “Мултимедия” ще има два основни фокуса. Първо, темите и идеите, които засягат всички – през кодовете на изкуството днес. И второ – идеите на културно-творческите индустрии, които променят света”, казва Даниел Ненчев, цитиран в прессъобщението на Bulgaria On Air.
“Преди няколко месеца програмният директор на Bulgaria ON AIR Николина Димитрова ме потърси и ми направи предложение, което не можах да откажа”, коментира за “Дневник” Даниел Ненчев. “После защитих концепция за предаването. След това арх. Христо Станкушев и DontDIY проектираха декора за предаването заедно с Галя Дзанато от “Склада” и иноваторите в дизайна от WallStack. Идеята е студиото да функционира и като изложбено пространство. Започваме с идеограмите на Дамян Дамянов от проекта “Под езика”, допълни той.
Според него “Мултимедия” ще се отличава от останалите предавания със стремежа да “разширява полето на това, което наричаме култура”.
“Първо, освен актуалните важни теми от изкуствата “Мултимедия” ще насочва фокуса си и върху културно-творческите индустрии. Дизайнът, архитектурата, рекламата. Излезте навън и ще забележите очевидната нужда от този дългосрочен разговор. И второ, предаването цели да свързва и съпоставя съвременната българска култура със световната чрез точките им на допир”, разказва пред “Дневник” Ненчев.
За него завръщането в телевизията е вълнуващо, защото става дума за колективен труд на различни професионалисти. А по негови думи в реализацията на първия брой участват 46 души.
Сред първите събеседници в студиото на “Мултимедия” ще бъдат режисьорът Явор Гърдев, който ще говори за спектаклите си “Наблюдателите” и “Драконът”, и Георги Господинов, който ще разкаже за ценните пътешествия в живота си.
Други акценти в първите два броя на предаването на 19 и 20 януари ще бъдат Брекзит според новия филм с участието на Бенедикт Къмбърбач, “жълтите жилетки” от гледната точка на уличното изкуство и дизайнът като форма на обществен коментар.


Преди да се присъедини към екипа на Bulgaria ON AIR, Даниел Ненчев води предавания за култура в БНТ 1 и “Дарик радио”. През последните 15 години той работи като телевизионен сценарист и автор на свободна практика за издания като “Егоист”, MAX, “Мениджър”, “Артизанин”, Sign Cafe и др. През 2011 г. печели наградата Edward за късометражно кино от фестивала Edit във Франкфурт, Германия.


Източник: www.dnevnik.bg