На 12 юли 1927 г. в Етрополе тържествен водосвет е открит Паметника на загиналите във войните етрополци.
От тогава, с известни прекъсвания,  Петровден се чества като Ден на Етрополе.
В тази връзка, за втора поредна година, в града се организира изложба на военноисторическа тематика.
В Многофункционалната зала на НЧ „Тодор Пеев-1871” днес посетителите присъстваха на откриването на второто й издание. Направи го кметът инж. Богомил Георгиев. В краткото си слово той поздрави организаторите на изложбата и най-вече ръководството и уредниците в историческия музей, които се трудят неуморно за запазва историческата памет на града и общината.
На откриването бяха председателят на Общинския съвет Христо Андреев, заместник-кметовете Венета Гергова и Росица Христова, както и делегациите за празника от Бела Паланка и Козарска Дубица.
Членовете от литературния кръжок „Христо Ясенов” Ивета Василева и Мая Маринова рецитираха свои стихотворения „Народът ви отдава чест” и „Минута мълчание”.
Показани са реликви, документи и снимки, свързани с участието на етрополци в четите на Христо Ботев, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Панайот Хитов, в Руско-турската освободителна война 18777-1878 година, в Балканските войни 1912-1913 година и в Първата световна война.
Особен интерес представляват: колекцията от огнестрелно и хладно оръжие, ордените и медалите. Могат да се видят униформи на четници, войници и офицери, участвали във войните, сувенирна чаша от Балканската война 1912-1913 г.
Лични вещи, документи и снимки на етрополци, които са участвали във войните.
Сувенирен комплект от гилзи на едрокалибрени снаряди от същия период, които са подарени на цар Фердинанд и царица Елеонора.
В залата е и Манифеста на цар Фердинанд към българския народ за включване на България в Първата световна война.
След откриването гостите разгледаха експонатите на изложбата.
Изложбата е открита за посетители.