Със своята повторяемост, всеки път ритуалите носят нещо ново при изпълнението им. Особена тържественост се чувстваше и снощи на централния площад в Етрополе пред Паметника на загиналите във войните етрополци.
Ритуалът започна с панихида в памет на загиналите и въпреки проливния дъжд хората, които дойдоха да отдадат почит на своите загинали съграждани не бяха малко. Сред множеството бяха и гостите, уважили града ни по повод на Празника. Сред тях бяха делегациите от побратимените градове бела Паланка и Козарска Дубица, народни представители в 42-то народно събрание, Мария Кунина, която е временно изпълняващ длъжността на областен управител, кметове и представители на съседни и по-отдалечени общини.
Присъствието на гвардейска част допринесе за повдигане на настроението, на духа и признанието към загиналите. Не можем да не отдадем заслуженото и на тези млади момчета от гвардейската част, които въпреки проливния дъжд, показаха дисциплина и безупречно изпълнение на задълженията им по ритуала.
Панахидата  отслужиха отец Огнян, отец Емил и отец Христо.
Венци и букети с цветя поднесоха: Корнелия Нинова – народен представител в 42-то народно събрание от Коалиция за България, кмета инж. Богомил Георгиев и председателя на Общинския съвет Христо Андреев, кмета на община Правец Румен Генински, кметовете на Бела Паланка и Козарска Дубица, от ПП ГЕРБ, Българската социалистическа партия, Елаците МЕД, Геотехмин ООД, общински училища, историческия музей читалището, обществени неправиелствени организации, фирми и граждани.