Парламентът даде заден ход на едно от основните си предизборни обещания – отмяна на тоталната забрана за тютюнопушенето. Разглеждането на въпроса за сега се отлага във времето за неопределен срок, предаде бТВ.


Това разбуни духовете на хотелиерската и ресторантьорсктата асоциация, които останаха объркани от сигналите на правителството по въпроса за пушенето в заведенията. Те настояха за ясна позиция, особено след лошия им опит от миналата зима.


„Съкратихме персонал. Сега с новото правителство мислехме, че ще се върне старият режим, но днес стана ясно, че няма да стане. Не виждам никаква перспектива. Ние ще намалим още персонала и не знам докъде ще я докараме”, коментира Веселин Фердинандов, собственик на заведение.


Здравната комисия в парламента не е обсъждала в детайли какво да се случи със забраната. Разисквания текат и в БСП, но ясно решение няма. „Не е обсъждана тази тема днес. Знаете, че има различни идеи, така че няма финално решение по въпроса”, каза по-рано Сергей Станишев.


От хотелиерския и ресторантьорския бизнес заплашиха, че ще поискат компенсации, ако забраната не бъде отменена. „Около мен има заведения, в които се пуши, и половината хора отидоха там. Аз спазвам законите и половината ми клиенти вече ги няма”, добави Фердинандов.


„Ние ще апелираме този тип забрана да отпадне. Ако не отпадне, то ще водим диалог по някакъв начин държавата да компенсира бизнеса по някакъв начин, както става по света.”, каза представителят на БХРА Атанас Димитров. Той даде за пример Франция, където при налагане на тоталната забрана за тютюнопушенето секторът е бил компенсиран с около 300 млн. евро.