Това стана ясно по време на срещата на депутатите Корнелия Нинова и Кирил Добрев с членове и симпатизанти на БСП в Ботевград. Присъстващите на срещата бяха първите, които се подписаха в подкрепа на Пламен Орешарски и неговия кабинет.
Още една подписка стартира по време на срещата: тя е под питането на Антон Стоянов за законността на строящата се в центъра на Ботевград ротонда. Питането, подкрепено с подписите, ще бъде предадено на депутатите, които да го отнесат към министерството на регионалното развитие. Целта на Антон Стоянов е да предизвика проверка от страна на министерството дали обектът се изгражда законно.


"Тук сме в изпълнение на един от основните ангажименти, който поехме към вас преди изборите – да идваме всеки месец, за да казваме какво сме свършили, вие да ни питате, да ни оценявате и да ни поставяте задачи", каза в началото на срещата с жители на Община Ботевград Корнелия Нинова. Накратко тя запозна присъстващите в малкия салон на читалище „Христо Ботев” с работата на депутатите социалисти в Парламента.


„Мисля, че за месец и половина свършихме сериозна работа. Наследих Драгомир Стойнев и като депутат от София област, и като председател на Комисията по труда и социалната политика. Така че поне тук имаме приемственост. За този един месец увеличихме майчинството от 240 на 310 лева. 40 хил. майки ще почувстват това увеличение от 1 юли. Увеличихме помощите за първокласници от 150 на 250 лева, 45 000 семейства на първокласници ще получат тези пари през септември. Увеличихме енергийните помощи за социално сабите с 15 лева, 270 000 семейства ще получат тези средства. Отменихме данък „колиба”, с който се облагат имотите с данъчна оценка до 1 680 лв. 428 000 семейства са облекчени с това решение. Приехме целия пакет от закони за подпомагане на млади хора при намиране на работа. Ако фирма плаща стипендия на ученик или студент през последните две години от обучението му, то тези разходи се приспадат и фирмата ще плаща по-малко данъци, а след това е задължена да вземе този млад човек за две години на работа. Втората мярка е – ако млад човек, завършил средно или висше образование, бъде нает от фирма на първо работно място, държавата ще плаща осигуровките му вместо фирмата. Третата мярка е най-сериозна. Около 500 000 млади българи – до 29 год., нямат образование, те са с начално или основно образование. Нямат професия, нямат препитание и са извън пазара на труда. За тях предлагаме да бъдат обучавани на занаят. Например едни обущар взима един млад човек и го учи на обущарство. Държавата плаща на този обущар заплата. На младежа също ще плаща за това, че се учи, ще поеме и неговите осигуровки.
Изпълнихме и основното си обещание към възрастните хора – внесен е законопроектът за замразяване на пенсионната възраст и стаж, каквито са към момента. Възстановяваме Швейцарското правило за увеличаване на пенсиите. Законът също е внесен в Парламента. Всяка година пенсиите ще се увеличават с ръста на оскъпяването на цените на стоките и услугите. Изпълнихме и друго наше обещание – на когото не му достигат възраст или стаж за пенсиониране и не може да ги събере, да има право да се пенсионира предсрочно с 0.4% намаление на пенсията, която би получил, ако имаше тези две години, които не му достигат”, каза Корнелия Нинова. Тя информира присъстващите, че се обсъжда увеличаването на минималната работна заплата от 1 октомври, както и какъв да бъде размерът на коледните надбавки за пенсионери. Корнелия Нинова отчете, че е приет и законът, по който ще се плащат обезщетения на работници от фалирали фирми. Парите за тази цел ще се осигуряват от Фонда за гарантиране на вземанията на работници и служители. Те ще имат право да получат по шест заплати – 7200 лева максимум. По думи на народния представител този социален пакет ще подпомогне около 1 200 000 души.


В хода на срещата Корнелия Нинова каза, че през другата седмица още едно обещание ще стане факт – държавно гарантиран размер на рентата, която получават членовете на земеделските кооперации. Тя съобщи още, че са предприети мерки срещу нелегалния внос на плодове и зеленчуци. Драстично ще бъдат увеличени митата на внесените стоки от държави, които не са членки на ЕС.


„През другата седмица променяме Закона за горите, което е много важно за нашия избирателен район. Край на беззаконията в горите, на сечта, на нерегламентирания износ за Гърция, на кражбите в горите. Основната цел, която си поставяме, е намаляване цената на дървата за огрев”, подчерта Нинова.  


Колегата й Кирил Добрев сподели, че се притеснява от това, което се случва в Парламента. „Ние сме поставени между чука и наковалнята. Влиза ДПС и казва: „Ако не гласувате за Делян Пеевски – пада правителството. Минава се една седмица, вадят офшорните сметки на президента, влиза „Атака” и казва: „Импийчмънт на президента – ако не гласувате, не влизаме в зала и не почваме работа.”. На мен ми омръзна да бъда заложник. Ние получихме мандат от вас, а не от националното ръководство. Както се вижда, и то допуска грешки. За мен е важно вашето мнение”, каза народният представител на срещата с гражданите.


Според Добрев протестите в страната са чисто политически. „Тези хора не искат по-високи заплати и пенсии, те нямат други искания освен нови избори”, допълни депутатът от БСП. Той изрази мнение, че на този етап няма нужда от нови избори, тъй като управляващите изпълняват своя мандат и задачи. 


Народните представители отговориха на редица въпроси, свързани с пенсионирането, коалиционната политика, назначенията на държавни постове, контрола върху средствата, които се отпускат на общините по европейски проекти, цената на тока и други.