Народното събрание официално освободи от депутатското място новия управител на София – област Емил Иванов. По принцип процедурата е формална, но днес се оказа, че четирима от 95 депутати са гласували „против”. „За” са били 84 депутати, 7 са се въздържали.


Във Facebook страницата на червения депутат Георги Кадиев, който е един от четиримата, гласували против, стана ясно защо е имало гласове срещу решението. Кадиев обясни, че на вчерашното заседание на парламентарната група на БСП е било решено да се приеме официална позиция, че червената партия не приема назначението на Емил Иванов за областен управител. Тогава позицията била подкрепена, но днес само четирима депутати гласуваха „против”, обяснява Кадиев.


Избирането на Емил Иванов за управител на София – област предизвика изключително негативен отглас. Иванов е депутат от квотата на ДПС и е дългогодишен кмет на Своге, както и областен управител на София – област по времето на Тройната коалиция. Той има присъда от 2,5 години заради нанесена средна телесна повреда на Георги Атанасов, тогавашен управител на Клуба на културните дейци в Своге, стана ясно и че е работил във ВИС-2.


Срещу Емил Иванов е течала прокурорска проверка заради сделката за летището в Божурище с италианската компания „Индустриален парк София”. Иванов е проверяван заедно с бившите военни министри Николай Свинаров и Веселин Близнаков, като съмненията са за нанеси щети на държавата за 37 млн. лева.


Още по-интересен факт е кой ще заеме мястото на Иванов като депутат от квотата на ДПС. Това е следващият в листата Александър Методиев, по-известен в ромската махала като Сали. Името му беше замесено в тамошния скандал с организиране на паралелно нелегално енергоснабдяване, показан в репортаж на Нова телевизия.


През местните избори от 2011 година ТВ7 излъчи репортаж, в който двама роми, обвинени в купуване на гласове, признаха, че били принудени да го правят заради натиск от страна на Методиев. Методиев е известен и с побоя над футболния съдия от Сливница Марио Спасов. Реферът беше зверски пребит по време на мача между Спартак-Самоков и Звездец-Горна Малина от първенството на “А” Областната група. Пред Крум Савов от Livesport.bg пребитият футболен съдия заяви, че президентът на Спартак Александър Методиев е предизвикал отборът да го смаже от бой.


В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия Методиев отрече да е участвал в кражба на ток в Самоков. Той обясни, че всеки в ромската махала там си плаща тока. Методиев обаче каза и, че вероятно има и съседски договорки - законно притежаващите ток да го отстъпват на съседите си, които нямат нормални партиди.


Методиев добави и че ще съди всеки, който говори и пише за него без доказателства.