В първия си работен ден областният управител на Софийска област Емил Иванов прие представители на Българската православна църква – викарния епископ на Софийска Св. Митрополия Епископ Йоан и протосингела отец Ангел. Дядо Йоан поднесе молитвените благопожелания на Негово Светейшество българския Патриарх и Софийски Митрополит Неофит.
Емил Иванов бе поздравен по повод встъпването си в длъжност и от Йосеф Саломон, главният равин на България и представител на Равина на Израел.
Лични поздравления отправи и Н. Пр. Шаул Камисар Раз, посланик на Израел в България.
Областният управител получи поздравителни адреси и пожелания за успешна съвместна работа от Хари Д. Уол от Лигата против поругаване на САЩ, Аюб Кара – Министър на Регионалното развитие на Израел, както и множество поздравления от партньори от Италия.
В поздравителен адрес Контеса Естер Де Помери от Швейцария заявява желанието си да дари оборудване на болница на територията на Софийска област.
„Натрупало се е колосално количество работа през последните месеци. Да запрятаме ръкави” – заяви Иванов и подписа цялата залежала документация.
Областният управител прие и протестиращи срещу спирането на инвестиция в Долна Баня отстрана на кмета на общината. Иванов се ангажира с посредничество между страните в спора. „В години на криза всеки лев инвестиция и всяко работно място, разкрито от бизнеса трябва да получи пълната подкрепа на администрацията” заяви пред протестиращите Иванов.