Началото на дружбата между пенсионерските клубове в Долна баня и  Трудовец е преди година по време на Първия национален фестивал на старата градска песен в Самоков.
Именно там певиците и певците от двете вокални групи се запознават и създават първите контакти. По покана на председателката на пенсионерския клуб „Надежда” в Долна баня Атанаска Лазарова в рилския град гостуваха 44-ма членове от пенсионерския клуб „Весел живот”,  с председател Петко Лазаров.
Домакините посрещнаха  своите нови приятели в своя нов клуб в сградата на общината, където ги почерпиха със сладки и вкусни долнобански малини.
Гостите посетиха новата църква „Света Петка”, параклиса и лековитото аязмо, измиха се с водата бликаща от чешмичката и запалиха свещ за здраве в храма. По-късно за всички имаше празничен обяд в ресторант „Рила”, а  часове  наред  дансингът ехтеше от буйни песни, хора и танци.
С чудесни изпълнения се представиха членовете на групата за стари градски песни от Трудовец с ръководител Магда Стефанова. Свои стихове за родното Трудовец рецитира Веселина Димитрова.
За Долна баня с много чувство им разказа председателката Атанаска Лазарова.
Сред гостите бе и председателят на Общинския съюз на пенсионерите в Ботевград Цано Георгиев и Мариана  Йорданова -  технически ръководител и организатор клубна дейност към кметството в Трудовец.
Домакини и гости се разходиха и до известната ферма за щрауси край рилския град и се наслаждаваха до насита на екзотиката на долнобанската природа и красивите птици.
Текст и снимки – Любомир Кузев