Особен ден за българската музика  е 24 април. Примата Лили Иванова празнува своя 69-ти рожден ден.

Или поне така ги преброиха запознати, въпреки различните предположения, сред които най-известното е, че певицата скътава три години от житейската си история.

Иначе спор няма - кариерата й наистина е грандиозна.

Лили Иванова има 34 издадени албума. Два от тях стават златни плочи в Европа. Синглите, излезли в България, са 29.

През 2007 г. в германския печат излиза интервю с певицата, в което се твърди, че общият тираж на продадените албуми надхвърля 100 милиона копия. Участвала е в над 11 000 концерта на живо и има над 600 записани песни.

Това, което се знае със сигурност е, че е родена в Кубрат и е завършила Медицинския техникум във Варна.  

Нейната музикална кариера започва в началото на 60-те. Тогава участва в прослушване за певци на „Концертна дирекция“, София. 1963 г идва и първата й песен, придобила популярност - „Събота вечер“.

Тогава излиза и първият й албум, а в Румъния – първата дългосвиреща плоча на български изпълнител, издадена в чужбина.

Като сме започнали да изброяваме „първите“ - първата награда е „Златен ключ“ през 1966 г в Братислава. Лили наистина се превръща в любимка на България. "Камино", "Детелини", "Осъдени души"  са се слушали (и се слушат) до припадък.

Има и такива, които не я харесват и не могат да й простят някои прегрешения като понякога вдетененото (младоликото) й поведение на сцена, обявило възрастта за грях, честите й капризи и плейбеците, превърнали се в запазена (или поне почти) марка на нейните участия.

Но по-важно е, че Лили не спира да работи, дори след завидните (за музикант) 65 години. През 2006 г започва работата  с малък бенд, съставен от  Огнян Енев — пиано, саксофон, Бисер Иванов — китара, Орлин Цветанов — цигулка.

Аранжор на песните ѝ е Емил Бояджиев, автор на текстовете — Явор Кирин, композитори — Красимир Гюлмезов, Явор Кирин и Камен Дръндийски.

На 13 ноември 2007 г. пред препълнената зала 1 на НДК, Лили Иванова изнася най-дългият концерт в своята кариера — над 3 часа и половина живо пеене. Значи може и без запис!

През 2007 г. Лили Иванова се обявява срещу разпространението на произведения на изкуството в Интернет като заявява, че такива неща трябва да се наказват със затвор.

Интересен е и личният й живот, който се слави с три брака и две дълги връзки. Не успява да се спаси и от професионалното съревнование - всички знаем за "леките" й словесни препирни с Йорданка Христова.

И въпреки че напоследък изникват мнения, че се харесва най-вече от почитателите на поп фолка, ние просто ще се поклоним пред таланта на българската прима и ще й пожелаем щастлив 70-ти юбилей догодина.

А и естествено: много творчески успехи!