Поне две причини налагат промяната в графика, предложена от министър Данаил Папазов


Шумно прокламираната цифровизация, която се рекламира масирано във всички медии, може да се отложи с 3 до 6 месеца. Това е една от идеите, които е обсъдил на заседанието си в транспортното министерство днес Националният съвет по преминаването към дигитален сигнал.


Предложението е било направено от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, съобщава "Труд".


По график аналоговият телевизионен сигнал трябваше да спре завинаги на 1 септември. Но отлагането се налага поне по две причини.


Основната е, че се очаква до дни Съдът на европейските общности в Люксембург да насрочи съдебно дело срещу България за нарушения на евронормите при раздаването на лицензите за мултиплексите. По неофициална информация делото ще бъде през септември или в началото на октомври. В случай че страната ни бъде осъдена, вероятно ще трябва да плащаме огромни глоби от хиляди евро на ден.


Другата причина са забавените търгове за доставка на декодери за социално слабите граждани на територията на половин България. Тези устройства преобразуват дигиталния сигнал в аналогов, така че да може да се приема и на старите кинескопни телевизори.


Ако предложението за отлагане се приеме, вероятно бюджетът за информиране на населението, част от който са популярните телевизионни реклами с актьора Любомир Ковачев (на снимката), ще трябва да бъде увеличен.


Окончателното решение за това дали цифровизацията да бъде отложена или не ще бъде взето в сряда следващата седмица, когато ще има ново обсъждане.