Българската православна църква отбелязва днес празника Успение на Пресвета Богородица. На този ден новата църква в Ботевград чества своя храмов празник. По този повод ловчанският митрополит Гавриил оглави богослужението, което започна в 9 часа. В присъствието на десетки миряни, дошли да се помолят и запалят свещички за здраве, той отслужи тържествена света литургия заедно с ботевградските свещеници Алекси и Иван. Храмът беше огласен от песнопения в изпълнение на църковния хор с ръководител Милена Спасова.
 
Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, който се отбелязва от православни, католици и от други християнски вероизповедания. Денят е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.


Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.


Имен ден празнуват Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.