Един от петимата чужденци в новата селекция на Балкан е Гедиминас Навицкас. Той е първият литовец, който ще облече екипа на тима от Ботевград.


Роден е през 1984 година, висок е 180 см. Типичен плеймейкър, с какъвто Балкан на практика не разполагаше миналия сезон. Идва от румънския Търгу Муреш. Играл е още в три клуба от първенството на родината си Литва - Паневежис, Невежис и Атлетас Каунас, в украинските Политехника Лвов и БК Одеса, в тима на Валга от Естония, с по няколко мача м полския AZS Кошалин и румънския Орадя.


Гедиминас бе един от първите нови попълнения, които пристигнаха в Ботевград. Приветлив и усмихнат и в същото време сериозен мъж, натрупал доста опит в баскетбола. Попитах го на какъв език ще говорим. На английски, а може и на литовски, добави усмихнато. Казах му, че от литовския език знам само една дума и той бе любопитен да разбере коя е тя. "Крепшинс", отвърнах, което означава "баскетбол", и той се засмя разбиращо.


"От няколко дни съм в Ботевград и се чувствам добре. Вече започнахме подготовка, имах достатъчно време да се запозная с новите ми съотборници и се надявам да направим добър тим. Такъв бе Търгу Муреш, в който играх миналия сезон и натрупах солиден опит. Особено успешна бе втората половина на шампионата, когато стигнахме до финалната серия."


Миналата година Търгу Муреш бе първенец в редовния сезон на румънската лига. В полуфиналния плейоф отстрани с 3-0 победи тима на Иван Лилов Газ Метан Медиаш, но във финалната серия отстъпи с 2-4 на Плоещ и завоюва сребърните медали. За Търгу Муреш Гедиминас Навицкас игра 25 мача, средно по 20.8 минути с 9.7 точки и 3.0 асистенции, с 61% стрелба за 2 точки и 40.5% от тройката.


"Обичам да побеждавам - каза Гедиминас. - Когато отборът печели, всичко в него е много добре." На запитването какво знае за Балкан Ботевград оттовори: "Ако трябва да кажа истината - нищо. Но се надявам след една година да знам всичко за него", каза с усмивка той.


Любопитно е, че има брат близнак, който също е отличен спортист. Казва се Кестутис Навицкас и е национал на Литва по бадминтон. Печелил е шампионските титли на страната си през 2004, 2005, 2007 и 2008 година, състезава се за професионален клуб от Германия.


"Брат ми наистина е много добър спортист. Истински професионалист. Взе участие на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година. в Литва е много известен. В момента обаче е контузен. И докато се възстановява, ми обеща, че скоро ще дойде в Ботевград да се видим."


Гедиминас Навицкас живее в един малък град между Каунас и столицата Вилнюс, който се казва Кайшиадорис. Но е роден в Каунас.


."В Кайшиадорис живеем от една година. Но всъщост съм от Каунас - най-баскетболния град в Литва. Юноша съм на Жалгирис".


Кайшиядорис е от мащабите на Ботевград и в него баскетболът също е на почит. В него е роден един от най-известните литовски баскетболисти в последните години Рамунас Шишкаускас. "О-о, изненадам съм, че знаете този факт. Да, наистина е така. Според мен Шишкаускас е един от най-добрите играчи на Литва и много известен в Европа."