За първи път баскетболист от Словакия идва в българския шампионат. Това е Петер Седмак, който подписа едногодишен договор с Балкан.


Той е типичен център, висок е 206 см, роден е през 1985 година. Досега е играл в първенствата на Словакия и Чехия. С последния си тим - Интер Братислава, който стана шампион на Словакия, има изиграни 25 мача, средно по 26 минути с 12.5 отбелязани точки, 4.1 борби, 1.7 отнети топки и 56% стрелба.


Петер Седмак не говори английски, справя се сравнително добре със сръбския. При първата ни среща с него се възползвахме от нашия съгражданин Иван Николов, който от три години е преподавател в българското училище в Братислава,а в последните две ръководи мачове във втората лига на Словакия и говори прилично словашки език.


Попитахме Петер Седмак  как е приел офертата на Балкан. "Чрез моя агент, а и главно благодарение на поканата на треньора Александър Тодоров". Впрочем, словашкият център отдавна е в полезрението на Ацо Тодоров. Той бе отправил покана към Седмак още преди два сезона, когато бе начело на македонския МЗТ Скопие.


На въпроса какво знае за българския баскетбол и за Балкан, Седмак бе откровен. "Не зная много. Разбрах, обаче, че хората тук, в Ботевград, много обичат баскетбола и се надявам да продължим да ги радваме и през предстоящия сезон. Знам също, че ще участваме и в Балканската баскетболна лига".


Приятелката на Петер Седмак също е много добра баскетболистка. Това е центърът на националния отбор на Чехия Петра Куличова. Високата 198 см баскетболистка е с богата визитка, участвала е на три Олимпиади - в Атина 2004, Пекин 2008 и Лондон 2012. Той остана изненадан от факта, че сме разбрали за това, а също и че наскоро е подписала договор с турския Бешикташ.


"Да, вярно е. И това също е една от причините да дойда в България. За да съм по-близо до Истанбул и да имаме по-голяма възможност да се виждаме.


Иван Николов, който помогна в превода от словашки, каза, че е приятно изненадан от трансфера на Петер Седмак в Балкан. "Много се радвам, че този сезон Балкан ще има един наистина много силен център, много добър играч в подкошието. Седмак е от Източна Словакия, от Попрад, но последния сезон игра за шампиона на Словакия Интер Братислава. Имах възможност да наблюдавам няколко негови мача, предимно финалите с Комарно. Той изигра страхотен финал и направи много добър сезон. Бе в титулярната петица, като се има предвид, че в отбора имаше трима американци. Преди това е играл в първенството на Чехия и знам, че и там е бил най-силният централен нападател в чешкия шампионат.Говорих с Петър Седмак и той каза, че има огромното желание да научи български, за да може да комуникира със съиграчи и фенове."