Селекцията на мъжкия баскетболен отбор на Балкан за предстоящия сезон е напълно завършена. От днес с тима е младежкият национал Тенчо Тенчев, който подписа договор с БК Балкан за една година.


"Имахме предварителни разговори със старши треньора Александър Тодоров. А и самият аз имах желание да играя в Балкан",  лаконичен бе 20-годишният талант преди първата си тренировка, която направи днес с новите си съотборници.


Тенчо Тенчев е 20-годишен -  роден е през 1993 г., висок е 202 см. Голям напредък в кариерата му като юноша постига в италианския Римини, където игра с друг българин - Димитър Димитров и през 2011 спечелиха Купата на Италия в шампионата до 19 години. 


След завръщането си в България бе в младежите на Овергаз, а миналия сезон игра в мъжката НБЛ с тима на ТЕСИ България - на практика младежкия национален тим до 20 години, на който бе капитан. Той бе на този пост и на европейското първенство за младежи - Дивизия А, това лято в Естония. Той обаче получи контузия още във втората среща от груповата фаза с Латвия и не игра до края на шампионата.


През 2011 година Тенчо Тенчев стана сребърен медалист на световното първенство в играта 3х3 със състава на България, в който бяха още Димитър Димитров, Павлин Иванов и Алекс Симеонов.


Със състава на ТЕСИ България в НБЛ Тенчо Тенчев игра в 25 срещи, средно по 25.7 минути на мач. Има средно по 11.2 точки, 3.7 борби, 1.6 асистенции, с 38 процента стрелба за 3 точки.