С тържествен водосвет, отслужен от отец Христо, започна днешното празнично събиране на ловците от ловната дружинка в с. Брусен. Поводът е откриването на ловния сезон. 
Новото, което веднага се набива на очи е отличителното облекло на ловците. Поръчано е от Стоян Стоянов, който е и председател на читалището в Брусен. Имат и свое знаме, ушито по идея на Иван Илиев-Близнака.
С разширение на ловната им база се похвали председателят на дружинката Николай Николов. Преди се събирахме пак на това място, което е дарение от нашия съселянин и ловец Иван Чиков, сподели радостта си от новия навес председателят, на сега е по-широко и всички са под сушина. Интересното е това, че докато не бяхме го направили, винаги когато откривахме лова валеше дъжд. С построяването му, спря и дъжда. Днес, обаче не им се размина. Макар и не така обилно, но заваля и природата пожела на ловците от Брусен да им върви като по вода.
А Николай Николов пожела на своите събратя по участ и оръжие „На слука!” и без никакви неприятни инциденти по време на лов.
Ловната дружинка в с. Брусен наброява 40 човека. Макар и повечето от тях да не живеят в Брусен, милеят за селото си. Поддържат постоянна връзка и ловуват предимно на негова територия, която се простира на около 5 000 хектара. Ловуват предимно на диви прасета, а понякога и на гривак. Най-успешна за дружинката е била 2011 година, когато са отстреляли 25 диви прасета.
Най-старите ловци са Ралчев и 81-годишният бай Иван Якимов. Член на дружинката е и кметският наместник в селото Огнян Панков, който днес беше на откриването на лова. Да почете ловците дойде и председателят на Общинския съвет Христо Андреев.
За спомен от днешния, 23 август, ловците си направиха колективна снимка, начело със знамето.
След това всички седнаха на подготвената трапеза, да се почерпят за здраве и добър улов през новия сезон и да вкусят от прекрасната курбан-чорба на майстор-готвача Иван Чиков. Негово е и шилето за чорбата, което е дарил на ловците за днешния празник.
За доброто настроение на ловците се погрижи дует Ралица Динкова и Димитър Панчев.