Дори да се открие кражба на ток, нарушението остава без наказание, защото много трудно може да се докаже кой е манипулирал електромера.


Електромерите се манипулират с високо-технологични средства от организирани групи – често от бивши, а понякога и от настоящи служители на самото ЕРП.
В представата на повечето българи крадците на ток са обитатели на ромски квартали, които директно се свързват към електропроводния кабел или използват легендарни "изобретения" като вкарване на хлебарка, която блокира шайбата на устройството. В много от тези квартали инкасаторите наистина не влизат без охрана, а таблата с електромерите са монтирани върху стълбове на 6-7 метра височина. В същото време малко българи биха предположили, че собственици на луксозни вили, хотели, ресторанти, барове и ред други фирми биха се занимавали с отглеждането на хлебарка в електромера си, и ще са прави. Тази група обаче не е изключение от незаконната практика - те манипулират електромерите с високотехнологични средства, обслужват се организирано на абонаментен принцип и собствениците им получават специализирани консултации как да излъжат контрола на електроразпределителното дружество често от бивши, а понякога и от настоящи служители на самото ЕРП.

Всъщност кражбите на ток в ромските махали през последните години бяха намалени драстично на много места, но дори и преди това те никога не са били съизмерими с далеч по-внушителните кражби на електроенергия от стопански потребители. И докато преди години делът на манипулираните електромери беше пренебрежимо малък спрямо общия брой констатирани случаи на неправомерно ползване на енергия, в момента на територията на ЧЕЗ например този дял е достигнал почти 50%.

Засега електроразпределителните дружества масово губят делата за кражбите.

В момента единственият закон, в който изрично се споменават кражбите на ток, е Наказателният кодекс, където за това деяние е предвиден затвор. Той обаче е практически неприложим, защото много трудно може да се докаже кой е манипулирал електромера.