След края на предварителните квалификации за Евро 2015 баскетболните функционери, национали и журналисти вече започнаха с анализите и споровете си. Не намирам осемте години, прекарани в юношеските формации на БК ЦСКА за достатъчна основа, на която да стъпя, за да оценявам национални селекционери, шефове на федерации и баскетболисти. Затова съвсем спокойно и БЕЗ НИЩО ЛИЧНО ще споделя въпросите, чиито отговори са потънали в гузното мълчание на баскетболните функционери:


ФЕДЕРАЦИЯ


- Какво точно прави БФБ за популяризирането и развитието на играта у нас?


 - Ясно е, че конкретна програма за развитие липсва, но толкова ли е страшно да се търсят промени?


 - На каква възраст е най-младият служител на БФБ? - От колко години Христо Христов е директор "Мъжко направление"? Продължителното му "директуване" пряко свързано ли е с успехите на българския баскетбол?


 - Доволни ли са в БФБ от идеята и реализацията на НБЛ?


- Осъзнават ли в БФБ какво говори за потенциала на баскетбола у нас съществуването на три (може и да са повече) независими аматьорски лиги по баскетбол в столицата?


 - Петима американци в Самоков и още толкова сърби във Варна ще донесат ли нещо повече от оборот на заведенията във въпросните градове?


 - Липсата на пари ли отново ще е причината за всички неуспехи?


Подвъпрос: Колко усилено и на какъв принцип се търсят инвеститори за баскетбол в България?


- С оглед на регламента, направи ли всичко необходимо БФБ за събирането на ВСИЧКИ най-добри баскетболисти за този цикъл? Имаше ли индивидуален подход и разговори за това, че националният отбор трябва да е над всякакви дрязги?


 - Ако случайно Константин Папазов подаде оставка, ще бъде ли назначен Росен Барчовски за треньор на националите. При негов неуспех, да очакваме ли отново Папазов начело на тима за квалификациите за Евро 2017?


КОНСТАНТИН ПАПАЗОВ


 - Самоцелното класиране на европейско по-важно ли е от спазването на някои основни морални и етични принципи в баскетбола (припознат в световен мащаб като доблестен, интелигентен, "мъжкарски" спорт)?


 - Нормално ли е играч на националния отбор да крещи по треньор и това да не е проблем за никого?


- Защо България беше неподготвена психологически и тактически за решителния финален реванш?


 - Смята ли самият Константин Папазов, че е човекът-баскетбол в България и трябва да има пряко участие в абсолютно всеки процес, случващ се в този спорт?


НАЦИОНАЛЕН ОТБОР


 - Момчета, всички ли се сърдите, когато някой каже, че играете лошо?


 - Предпочитате ли да чувате само колко сте велики?


 - Осъзнавате ли, че най-големите световни спортни звезди и техните треньори са разкъсвани от критики в пъти повече, но това не им пречи да продължат напред?


 


MЕДИИ


 - В деня след финалния мач с Естония един от трите спортни всекидневника няма дума за мача. В другите два има по три абзаца. Нормално ли е, часът на затваряне на изданието да е по-важен от информацията за един от трите най-популярни спорта у нас?


 - Защо информациите за една нелепа свада пред зала "Универсиада" се завъртя по всички сайтове по-бързо, отколкото резултата от самата среща?


 - Видя ли някой чисто баскетболен анализ на играта на Националния отбор? И за финал едно извинение. Коментирах почти всички квалификации (без гостуванията в Румъния и Исландия). Сигурен съм, че дължа извинение по различни поводи на зрители, играчи и треньори. Навярно някъде съм сбъркал и ще потърся грешката в себе си. Вие може ли да направите същото?!


Деян Веселинов, ТВ7