Вижте мобилна версия на Botevgrad.COM

Форум, ротонда, ново градско оформление..., а хората пак в неведение


След като ротондата в центъра на Ботевград изправи снага преди няколко седмици, тя стана предмет на разгорещено обсъждане от страна на ботевградчани и веднага предизвика широки полемики за това доколко се вписва в архитектурния облик на тази част на града. Едни питат, а други отговарят, къде компетентно, къде не съвсем, по въпроси от рода на: „Какъв е архитектурният стил на обекта?”; „Какво символизира той?”; „Кой предложи и кой одобри изграждането на този обект в центъра на Ботевград?”; „Доколко ротондата е съвместима в концептуално и архитектурно отношение със заобикалящите я сгради и околно пространство?” и други подобни, провокирани от новопоявилия се и очертаващ се като втори символ на града ни обект. По-запознатите с историята на възникването и реализацията на идеята за реконструкция и оформяне на околното пространство на централна градска част „Форум“ обаче така и не разбраха кога точно и как възникна решението за изграждане на ротонда.


Известно е, че през 2006 година община Ботевград проведе конкурс за концепция за архитектурно-градоустройствено оформяне на централна градска част. Конкурсът бе спечелен от предложението на архитектите на фирма „Урбано”, която продължи и в следващата фаза на проектиране. Според информацията в специлизираното издание „Строителство Градът”, бр. 41 от 27.10.2008 г., проектът за архитектурно-градоустройствено оформяне на централна градска част „Форум“ е разработен от проектантски колектив на фирма „Урбано“ с ръководител арх. Диана Петкова. Подробна информация за проекта, придружена със снимков материал, може да видите ТУК .

След подробно запознаване с проекта, спечелил конкурса, повече от очевидно става, че настоящата реконструкция на градския Форум се осъществява по разработка, която е коренно различна от идейното предложение на софийската фирма. В него, както и в концепциите на другите трима участници в конкурса от 2006-та година, няма ротонди, няма дори намек за подобни съоръжения. Проектът на „Урбано“, както е представен в статията на „Строителство Градът“, предвижда запазване на денивилацията на терена, изграждането на 19 търговски обекта и едно малко кафене с детска площадка, водни каскади, изграждане на стълби и рампи, както и много зелени площи. Впоследствие, през 2008-ма година, фирма „Урбано“ нанася корекции в разработката. Те са направени по искане на Община Ботевград и се изразяват в повдигане на дъното на обекта с 50 см, разширяване на стълбите, включване на повече зелени площи и водни каскади. Изграждане на ротонда обаче отново не се предвижда, както и пристрояване и надстрояване в площадно пространство „Форум”.


След като всички съгласувателни процедури са извършени и техническият проект за реконструкция на площадното пространство „Форум“ получава одобрението на Община Ботевград, през 2008-ма година, на 20-ти октомври, видно и от написаното на информационната табела, разположена до строителния обект, се издава разрешението за строеж. Няма никаква информация към момента на издаването на това разрешение да е имало одобрен друг проект за реконструкция на „Форум“-а, за който то би могло да се отнася. Краткият промеждутък от време между материала във вестник „Строителство градът“, подробно описващ проекта за централна градска част на „Урбано“ – брой 41 от 27.10.2008 г, и издаденото разрешение за строеж на 20.10.2008 г., води до обоснованото предположение, че то е издадено именно за проекта на „Урбано“. Това се потвърждава и от изказването във въпросната статия на главния архитект на Общината Д. Арбова, която казва : „Разработен е технически проект на архитектурно-градоустройствено оформяне на централна градска част "Форум" и околното пространство на Ботевград. Създаването на търговски център "Форум"е основната част на новото градско пространство. Проектът, възложен от община Ботевград и приет от експертен съвет по устройство на територията, е разработен от проектантски колектив на фирма "Урбано" с ръководител арх. Диана Петкова. Общината ще кандидатства за финансиране реализацията му по оперативна програма "Регионално развитие". В момента се подготвят документи. Целта на разработения проект е пространството, което сега не се използва, да бъде функционално развито.”.
На табелката обаче е записано, че се изгражда обект „Ротонда и околно пространство в централна градска част ‚Форум“ – гр. Ботевград, като проектант  е посочена „Архитектурно-строителна асоциация“ ООД с главен проектант проф. арх. Калин Тихолов, а основанието за строителство е издаденото на 20.10.2008 г. разрешение за строеж №248, което влиза в сила почти четири години по-късно – на 25.09.2012 г.. Освен добре известната и вече изградена ротонда, в новия проект за оформление на централна градска част „Форум“, видно от архитектурната скица, поместена на информационната табела на обекта, освен алеите и зелените  площи се предвижда и сграда, ниско застрояване, предназначена за кафе-сладкарница, ресторант, търговски обект и боулинг зала.
 
Веднага възниква въпросът: „Какво се случва с одобрения технически проект на софийската фирма „Урбано“ и в крайна сметка за кой проект се отнася издаденото на 20.10.2008 г. разрешение за строеж?


Строителните дейности по реконструкцията на централна градска част „Форум“ започват през лятото на 2011-та година. Тогава стартира първият етап от проекта. Строителството се извършва от местната фирма „Европа 7“. По думи на кмета Георги Георгиев пред Общинския съвет, първият етап от проекта за реконструкция на форума включва изграждане на нова канализация и водопроводна мрежа, премахване амфитеатралните подпорни стени, които са ненужни и насипване на терена с близо 6000 тона баластра.

Първите официални данни за намерение за строеж на ротонда в центъра на Ботевград датират от месец май 2012 год., когато със свое  решение ОбС Ботевград дава съгласие да се отпуснат 10 800 лева за изготвяне на проект за ротонда. Той е възложен на проф.Калин Тихолов. Няма данни обаче кога общината е провела конкурс за идейно предложение за изграждане на съоръжението, както и било ли е подложено то на обществено обсъждане. На едно от заседанията на ОбС градоначалникът подхвърли, че обсъждане било проведено, но под формата на анкета. „Мненията на гражданите се събираха в кутия, която бе поставена във фоайето на първия етаж в общинската администрация”, обясни тогава Георги Георгиев.


Също през 2012 год. Общината подписва договор за изпълнение на проекта за ротонда на площадно пространство „Форум”. За тази цел, с решение на ОбС, е преведена първоначална сума в размер на 314 000 лева на изпълнителя – „Р.С.Инженеринг”. Фирмата е избрана чрез процедура за възлагане на обществена поръчка.


С изграждането на ротондата започва вторият етап от проекта за реконструкция на Форум-а. След като съоръжението бъде напълно готово, ще стартира и последният – трети етап. Освен дейности по озеленяване, залесяване, оформяне на цветни алеи, той включва и изграждане на сграда нискоетажно застрояване за кафе-сладкарница, ресторант, търговски обект и боулинг зала.

Междувременно общината търси инвеститор, който да изгради предвидената в проекта обществена сграда. В тази връзка, с решение №286 от 6-ти декември 2012-та година, ОбС Ботеврад възлага на кмета Георгиев да организира публичен търг с тайно наддаване за продажба на 611 кв.метра отстъпено право на строеж в УПИ I кв. 65 по РП на Ботевград при начална тръжна цена от 49 хил. лева. Няколко дни по-късно, на 19-ти декември, Общинският съвет приема доста спорното от правна гледна точка решение за включване на клауза в договора с бъдещия приобретател, съгласно което спечелилият търга инвеститор се задължава да реализира строежа и въведе в експлоатация обекта в рамките на една година от подписването на договора с Община Ботевград. Първоначално за търга е насрочена дата, но в последния момент, по незивестни причини, той е отменен и до момента не е проведен, което означава че близо десет месеца по-късно все още не е изпълнено решението на ОбС Ботевград.


Общината обаче намира друг начин да продаде остъпеното право на строеж, но без търг. За целта Общинското ръководство внася предложение в ОбС за продажба на обособен обект в подлеза, намиращ се под петното от 611 кв. м., определено за продажба на учредено право на строеж. Търгът печели фирма „Лекс груп”. На следващо заседание местният парламент подкрепя и последвалата докладна за извършване на разпоредителна сделка между Общината и „Лекс груп” за продажба на още една обособена част в същия подлез, представляваща складове и тоалетни. Фирмата иска да закупи този имот директно, без търг, като се аргументира, че той е единственият подход към подлеза. Заобикалянето на тръжната процедура в случая не остава незабелязано от юристите в областната администрация и областният управител връща решението на ОбС за преразглеждане. Общината провежда търга, който местната фирма отново печели.

Веднага след продажбата на двата обекта, по искане на новия им собственик, кметът внася нова докладна до ОбС, в която предлага да се продаде, вече без търг или конкурс, на „Лекс груп” отстъпено право на строеж за надстрояване и пристрояване към вече закупения от тях имот. Намеренията на инвеститора са да превърне подлеза в казино, а над него да построи предвидените в проекта за реконструкция на Форума кафе-сладкарница, ресторант, търговски център и боулинг зала.  Мнозинството в местния парламент подкрепя предложението. Областният управител обаче  връща за преразглеждане и това решение на ОбС. Неговият мотив е, че няма влязло в сила изменение на подробния устройствен план за имота, който да допуска това застрояване, както изисква Законът за общинската собственост. Едно от изискванията на процедурата по изменение на ПУП-а е заинтересованите лица -  собствениците на обекти в Младежкия дом, бившия Дом на техниката и Бизнес центъра, които са сгради в същия имот - частна общинска собственост, да бъдат уведомени за предвиждащото се застрояване. Към настоящия момент условието за уведомление не е изпълнено.


Неяснотите около проекта и процедурите, свързани с извършващата се в момента реконструкция на площадно пространство „Форум”, пораждат няколко въпроса към ръководството на Община Ботевград, които да внесат необходимата яснота:

1.Каква е съдбата на спечелилия конкурса идеен, а в последствие и одобрен от Община Ботевград технически проект за архитектурно-градосутрсойствено оформяне на централна градска част „ Форум“ и околно пространство, изработен от фирма „Урбано“?
2.За кой проект е издаденото разрешение за строеж №248 от 20.10.2008 г. и какво е наложило то да влезе в сила почти четири години по-късно – на 25.09.2012 г.?
3.Кога и къде се е състояло общественото обсъждане за изграждане на Ротонда?
4.Кой и по какъв критерий избра арх. Калин Тихолов и неговата архитектурна компания да проектира в центъра на града, след като той дори не е участвал в конкурс, обявен от Общината?
5.Има ли градоустройствена основа за изграждането на ротондата, както и за предвиждащите се нови сгради за кафе-сладкарница, ресторант, търговски център и боулинг зала, има ли влязло в сила изменение на така наречения ПУП /подробен устройствен план/ на УПИ I кв. 65 по РП на Ботевград, който да допуска това застрояване?
- Ако” ДА”, защо никой от заинтересуваните лица по чл. чл. 129)(2) и  131(1) и (2)  от ЗУТ. не е бил уведомен?
- Ако „НЕ”, как одобрявате проекти, издавате строителни разрешение и продавате право на строеж на инвеститори в този имот, без влязло в сила изменение на ПУП за УПИ I кв. 65 по РП на Ботевград, което да допуска такова застрояване?
6.Защо все още не е изпълнено решение № 286 от 06.12.2012 г. на ОбС Ботевград за организиране на търг за продажба на отстъпено право на строеж на 611 кв.м. в УПИ I кв. 65 по РП на гр. Ботевград за изграждане на свободно ниско застрояване на обществен обект - кафе-сладкарница, ресторант, търговски обект, боулинг зала, и защо целенасочено, и в ущърб  на обществения интерес Община Ботевград се опитва да заобиколи процедурата по продажба чрез търг на отстъпено право на строеж в атрактивния идеален център на Ботевград, при която би следвало да се постигне по-висока продажна цена?


Тези въпроси ще бъдат отправени официално в писмен вид до кмета на Община Ботевград Георги Георгиев. Отговорите ще публикуваме в сайта.

Етикети към тази новина:
ротонда проект Урбано



Източник: botevgrad.com
Посещения: 33482
Дата: 19.09.2013, 18:46
« предишна6789101112следваща »

Коментари от регистрирани и анонимни потребители. Скрий анонимните коментари

Guest, преди 11 години
Avatar
ти ли не знаеш кой е собственика....ти знаеш кокошката от къде п..ка Смее се
Moderator, преди 11 години
Avatar
Не, наистина не зная името на собственика. Отдавна съм се отделил от Ботевград. Попитах тук-там, но не ми го казаха...
Guest, преди 11 години
Avatar
Хммм, изгледаш нахакан. За информационни системи, търговски регистри и т.н. не си ли чувал? Направи си регистрация и там и ще получиш официална информация.
Само че не с този тон, защото бързичко ще забранят достъпа ти до там.
Дерзай и като успееш пиши тук. аз лично също не го знам.
Moderator, преди 11 години
(+1) 1 0
Avatar
Не, не, админът е длъжен да ми даде тези данни. Той много добре знае защо...
Guest, преди 11 години
(+2) 2 0
Avatar
като гледам Модератора успя да отклони темата, но малко късничко около 9-10 000 вече прочетоха статията и разбраха за какво става въпрос, така че няма нужда повече да се препирате кой е собственика и кой не е.
Moderator, преди 11 години
(+1) 1 0
Avatar
Посетена е 10000 пъти, но колко пъти е прочетена, никой не може да каже. Вярно е, никой вече не гледа/чете статията, а цъка като луд във форума. Във форум, който не спазва собствените си условия и норми за поведение. Така постъпват форумите на поръчковите медии...
Guest, преди 11 години
(+3) 3 0
Avatar
Обикновено кмета пише полуграмотни отговори на такива статии, но сега явно няма думи и е поставил бдителен присъстващ, достойно да го замества и защитава ,нападайки собствениците на форума, тъй като на толкова доказателства срещу незаконните му действия като кмет, няма по какъв друг начин да противодейства.
Moderator, преди 11 години
Avatar
За ваше сведение, анонимен № 227, кмета на Ботевград не съм срещал никога през живота си. Все още не предприемам нападки срещу собственика на портала, защото не зная неговото име и адрес. Позицията ми е принципна. Държа да се спази условието за участие в този форум, формулиран така: "Моля, спазвайте добрия тон и не използвайте нецензурни и обидни изрази!". Админът все още не е изтрил всички поискани от мен постове. В неговите ръце е бъдеща жалба до прокуратурата. Вече не срещу самия админ, а срещу собственика/собствениците на botevgrad.com
Не веднъж съм печелил подобни битки. Още повече това ще бъде приятен гъдъл за адвокатската ми кантора...
Guest, преди 11 години
(+5) 5 0
Avatar
Ми приятно ти гъделечкане с твойта канторка.Да не мислиш , че собственика на сайта няма адвокати,още повече е стигнал до тук при брулени битки с бюрокрацията. Ха да видим с мнимите жалби до къде ще стигнеш.
Темата е друга и не ни занимавай с алабалистики , ами дерзай.Темата е незаконосъбразност от актове на общинска администрация
Moderator, преди 11 години
Avatar
Оставам с впечатление как темата занимава вече само моята скромна личност, както и собственика и админа на форума на сайта. Тези хора вече изпитват страх. Има защо. Всеки следващ пост ще е от тяхно име, ясно е. Хайде, давайте...
Guest, преди 10 години
(+1) 1 0
Avatar
Аз пък живея в Ботевград,още не съм я виждал тази ротонда и интересно не съм умрял от това.То не беше чудо.
Guest, преди 9 години
(+1) 1 0
Avatar
Tazi rotonda e mnogo krasiva az tam se vlybih pojelavam go na vsijki Намига Усмивка Много щастлив Плези се Кул
Guest, преди 6 години
(+1) 1 0
Avatar
КЪМ 79 ИЗВИНЯВАЙ КАКВО ОЗНАЧАВА 'ГЕШКОВЦИ" - ПОНЕЖЕ НИЕ СМЕ СТАР РОД ОТ СЕЛО КАМЕНО ПОЛЕ - ГЕШКОВЦИ .
АКО ИМАШ НЯКАКВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РОД ГЕШКОВЦИ ПО ВАШИЯ КРАЙ - МОЛЯ ПИШИ ceco72@abv.bg
« предишна6789101112следваща »

Изразете вашето мнение:
Моля, спазвайте добрия тон и не използвайте нецензурни и обидни изрази!
* Съгласно българското законодателство, botevgrad.com е длъжен да съхранява, и да предоставя на компетентните органи, при поискване, данни за публикации и коментари, поместени на страниците на сайта!
Персонализирайте профила си
Много щастлив Усмивка Тъжен Изненадан Шокиран Объркан Кул Смее се Бесен Плези се Отегчен Реве или много тъжен Лош или много луд Палав Чуди се Намига Удивителна Въпрос Идея Стрелка Botevgrad.com videos.botevgrad.com