С тържествен водосвет, отслужен от отец Николай, бе открит Пети „Меден фест 2013 г.” в Ботевград. Поздрав към пчеларите отправи Румен Цветков – председател на пчеларско дружество „Димитър Панчев” – организатор на проявата.
Той каза, че тази година е била благодатна за пчеларите от Ботевградския край. „Доволни сме от тази година. Тя създаде условия, при които пчелите и пчеларите работиха в синхрон. Можем да се гордеем с постигнатите резултати. В тази връзка ще кажа, че нашият мед е един от най-качествените и много полезен”, подчерта в словото си председателят на пчеларското дружество.


„С днешната инициатива искаме да обърнем внимание на българските и европейски институции да подкрепят пчеларството в България, за да може българският мед, който е уникален, както и другите пчелни продукти, да излезе на световния пазар, каза още Румен Цветков. –Желанието ни е да приобщим повече млади хора към редиците на пчеларите, за да запазят традициите в развитието на пчеларството в нашия район”, добави той. Румен Цветков изрази признателност към общинското ръководство за оказаната подкрепа при организация на Меден фест 2013.


Специален гост на инициативата на местните пчелари бе Иван Горянов – председател на Пчеларския съюз. Той също поздрави пчеларите и им пожела успех в представянето на пчелните продукти. Иван Горянов призова гражданите да опитат меда, който се предлага на базара. 


В тържествената програма по откриване на фестивала на меда участваха духов оркестър „Ботевград” с диригент Иванка Савова,  ученици от ПГТМ „Христо Ботев” и ОУ „Н.Вапцаров”, деца от ЦДГ „Синчец”.


Меден фест – 2013 г. ще продължи три дни – 27, 28 и 29 септември. Участниците в него предлагат за дегустация и продажба пчелни продукти – собствено производство. Освен това те с готовност ще споделят с гражданите как да ги консумират и използват за лечебни цели. Базарът се намира пред магазин „Европа”.


И тази година цената на килограм мед е 10 лева. Петдесет грама цветен прашец струва 3 лева, 20 грама от 30-процентов разтвор на прополис се продава на същата цена. Цената на кутийка с пчелен мехлем за рани е 3.50-4.00 лева.