Денят на труда и на международната работническа солидарност е включен в календара на официалните празници в нашата страна. Той се отбелязва на 1 май и е обявен за неработен ден.
Появяването на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19-ти век и работническите протести за зачитане на социалните права на трудещите се. Всъщност датата е наложена по повод събитията в Чикаго през 1886 г. Тогава започва масова стачка на над 300 000 работници в подкрепа на въвеждането на 8-часов работен ден. Работническото движение дава осем жертви анархисти. През 1889 г. на учредителния конгрес на Втория интернационал е приета резолюция за честването му. За първи път се отбелязва през 1890 г.

В социалистическите и комунистическите страни на честването на празника се е отдавало голямо значение, като част от идеята, че тези страни са управлявани именно от работническата класа. В България Международният ден на труда се отбелязва за първи път през 1890 г. по инициатива на Топографското дружество. Първите масови събирания датират от 1893 г. в София, Пловдив и Видин. През 1939 год. празникът е обявен за официален.

В нашата страна 1 май се отбелязваше с мащабни манифестации и празненства из цялата страна. След прехода провеждането на масовите прояви бе преустановено. Международният ден на труда сега се отбелязва с митинги-концерти на леви партии и движени.

Традицията ще бъде спазена и на днешния ден. БСП организира митинг и концерт в Борисовата градина в столицата. На празника ще присъстват и социалисти от нашата община.