Днес, 4 октомври, в 16:00 часа беше даден стартът на Осмия Национален туристически събор „ЗЛАТНА ЕСЕН – ЕТРОПОЛЕ’2019”. Организатори са Община Етрополе и Етрополското Туристическо дружество за туризъм, спорт и екология „Етрополе”.
На централния площад в Етрополе дойдоха повечето отбори, които са дали заявка за участие. Отборът на Професионалната гимназия в Кнежа бяха дошли начело със знамето на училището. Участват отбори от трите Етрополски училища СУ „Христо Ясенов”, ОУ „Христо Ботев” и ПГ „Тодор Пеев”, от градовете Кнежа, Самоков, Ябланица и с. Трудовец. Всички участници и ръководители бяха посрещнати по стар български обичай – с хляб и сол.
С пожелания за добро представяне и победа за най-добрите в отделните състезания, Росица Христова – заместник-кмет на Община Етрополе откри събора. Поздрави ги със свое изпълнение състав от ТА „Балканска младост”. Катя Дочева представи отборите и припомни част от програмата.
Днес се проведе само състезанието по практично колоездене. Подробен инструктаж направи главният съдия по колоездене Любомир Лазаров. Едно от децата показа демонстративно преминаване по трасето, след което започна и самото състезание. Интересът на децата беше много голям, като дори ниските температури и слабият есенен дъжд не ги отказа от надпреварата. Интересното в това състезание не е в измерване на времето, в прецизността при изпълнението. За всяка допусната грешка се отнемат определен брой точки, като не се отчита времетраенето. Целта е да се приучват децата към безопасно и стриктно спазване на правилата, а не бързането и надпреварата. Дори и утре на улицата или по пътищата на страната.
Съборът се провежда в следващите 3 дни, като през следващите два дни по програмата се предвижда:


На 05.10.2019 г. /Събота/:
8.00-8.30  – Закуска
Място: Хотел „Еверест”
9.00-13.00 – Спортно-туристически състезания /щафета, теглене на въже, дартс и  опъване на палатка за време/
Място: Местност „Братска могила” и Мемориален парк
13.00-14.30 – Обяд
Място: Хотел „Еверест”
15.00-17.00 – Спортно-туристически състезания /колокрос/
Място: Местност „Братска могила” и Мемориален парк
17.00-18.30 – Свободно време
Място: Мемориален парк
18.30-19.30 – Обявяване на класирането от спортно-туристическите състезания и награждаване
Място: Хотел „Еверест”
20.00-22.00 – Вечеря
Място: Хотел „Еверест”


На 06.10.2018 г. /Неделя/:
7.30-8.00 – Закуска
Място: Хотел „Еверест”
9. 00 – Туристически поход от хотел „Еверест” до манастир „Света Троица”
Място: Хотел „Еверест” – местност „Дядо Благо” – Манастир „Света Троица”
11.00 – Отпътуване за родните места
Да пожелаем успех на нашите състезатели!
Текст и снимки: Христо Христов