Компанията предлага новата сметка за ток на битовите клиенти да бъде опростена


ЧЕЗ внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Парламентарната комисия по енергетика предложение за единна форма на месечна фактура за електроенергия за битови клиенти. Видът й е съобразен с препоръките на членовете на потребителските и браншови организации, и граждански сдружения, които взеха участие в заседанието на потребителския съвет към ЧЕЗ България на 24 септември 2013 г.


"Надяваме се нашето предложение да послужи като основа за широко обсъждане, в което да се включат всички заинтересовани страни – институциите, енергийните дружества, потребителски и граждански организации. Убедени сме, че само в дискусията ще се роди най-доброто решение на уравнението между пълнота и яснота на месечните сметки, от което ще спечелят всички потребители на електроенергия“, каза Кремена Стоянова, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Електро България" АД.


Предоставянето на надеждна и пълна информация на клиентите е сред приоритетите в политиката на ЧЕЗ за подобряване на обслужването и запазване на доверието на клиентите. ЧЕЗ България продължава разяснителната кампания за своите клиенти в рамките на проекта „Бъдете информирани“.