Нова магистрала ще минава през северната част на София. Трасето ще поеме транзитният поток от магистрала "Тракия" и ще облекчи движението по Околовръстно шосе. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков. Промяната е залегнала в измененията на общия устройствен план и предстои да бъде гласувана от общинския съвет.
Новото трасе бе заложено и в предходния вариант на плана. Идеята бе то да е със статут на скоростна градска магистрала с по 2 платна във всяка посока. Експертите обаче са преценили, че е по-добре новият път да е 6-лентов и да е част от републиканската пътна мрежа, като поеме транзитния поток на магистрала "Тракия".
"Първоначално се предвиждаше в рамките на града магистрала "Тракия" да се припокрива със северната дъга на Околовръстното шосе", обясни Диков. За целта държавата планираше да разшири северната дъга, така че във всяка посока на движение да има по 3 ленти вместо сегашните две. Експертите обаче са преценили, че е по-добре магистралата да ползва новия маршрут.
5 км по-кратко е новото трасе спрямо алтернативния участък от Околовръстното, обясниха архитекти. И в единия, и в другия случай се налага отчуждаване. В същото време пренасочването на транзитния поток по новото трасе би намалило задръстванията и замърсяването.
Новата магистрала ще започва от пресечната точка между "Ботевградско шосе " и Околовръстното, ще минава покрай крайни квартали в северната част на града като "Враждебна", "Бенковски", "Кубратово", "Илиянци" и ще продължава към Калотина. "В този район земите са земеделски и не очакваме големи проблеми с отчуждаването", коментира още Диков. Очаква се предложението да бъде гласувано от МС догодина, като има готовност процедурата по отчуждаване да започне веднага. Идеята е била консултирана с министерството на регионалното развитие. При окончателно решение средствата за изграждането на магистралата трябва да дойдат от държавата, защото пътят е част от републиканската мрежа.

НАТИСК
"Сега е времето собственикът на "Кремиковци" да вземе голямото решение за съдбата на комбината. Не може да се говори за натиск, защото инвеститорът трябва да прецени дали да тегли кредити за осигуряване на тежката екопрограма, или да прецени да реализира по различен начин собствеността си. Ние само му даваме тази възможност". Това коментира главният архитект Петър Диков във връзка с предложението "Кремиковци" да загуби статута си на производствена зона и в него да се позволи градоустройствено строителство на жилищни и бизнес сгради.