Повече от половината ИТ служители признават, че им се случва да заспят на работното място, разкрива ново онлайн проучване. Освен това, около 47% от техническите специалисти очевидно са настроени любовно в офиса, тъй като са се целували с колега (имат се предвид и двата пола), твърди американско изследване, извършено от Harris Interactive по поръчка на сайта за работа CareerBuilder.com.
В проучването не се отбелязва дали тези служебни "прегрешения" са били извършени от едни и същи хора, но и в двата случая мъжете са били по-склонни да си признаят и за двете. 49% от мъжете разкриват, че са заспивали на работното си място, докато при жените този процент е 35%. Относно целуването с колега, 44% от мъжете технически специалисти признават за това, а от жените - само 34%.
Като цяло, от всички проучени професии, 45% разкриват, че са заспивали на работното си място. Интересно е, че близо две трети от държавните служители, или 64%, признават за такова нещо. Най-малко на работното си място са заспивали ритейлърите (продавачите), което може би се дължи на факта, че те прекарват много време на крак.
Що се отнася до целувките с колега, единствено служителите в болниците изпреварват със своите 53% ИТ работниците. Общо от всички професии, обхванати в изследването, само 39% от запитаните са признали, че са се целували с колега.
Когато пък става дума за купонясване на работното място, един на всеки четири ИТ работници казва, че употребява алкохол, докато е в службата. Този процент (25%) е и средна стойност за професиите като цяло.
Броят на работниците, които си признават за нарушаване на правилата на работното място (спане, целуване и употреба на алкохол), е нараснал, откакто CareerBuilder е започнала да прави своето регулярно проучване преди 3 години, отчитат от компанията. От сайта за кариери подозират, че една от причините за ръста на явлението е сближаването между средата на личен живот и работната среда, като хората прекарват все повече време в офиса.
Тези малки нарушения обаче може да не се окажат толкова сериозни, ако бъдат сравнени с някои далеч по-тежки такива. От техническите специалисти 23% признават, че са крали от офиса, където работят, а средно за всички проучени професии този показател е 22%.
В същото време 20% от ИТ работниците казват, че са оставали след работно време в офиса, което е малко над средната стойност от 18% за всички професии. Само 12% от анкетираните признават, че са раздухвали слух за свой колега, 3% са лъгали за своето академично минало и едва 1% са обирали лаврите за работа, свършена от друг, установява проучването.